Modernimpi pasha


Iloista toisen pääsiäispäivän iltaa teille! Eilen meillä juhlittiin herkkuaterialla suvun kesken, pöydässä oli kaikenlaista ihanaa kalasta lammaspaistiin ja ehkä hienoimpiin pääsiäismuniin ikinä. Itse toin pöytään pashaa, tosin hiukan modernimpana versiona tehtyä. Bongasin Kotiliedestä Vappu Pimiän pashaohjeen ja tuunasin sitä hiukan. 

Ennen pashan valmistukseen ryhtymistä on syytä laittaa puinen muotti likoamaan veteen, että se ehtii turvota oikeankokoiseksi. Ja pestä harso, jos se olisi sattunut pölyttymään kaapissa vuoden verran. Pasha onnistuu tottakai hyvin esim. harsolla vuoratussa siivilässäkin tehtynä, joten puumuotin puuttuminen ei estä mitään. 

100 g  raejuustoa
150 g maitorahkaa
100 g normaalisuolaista voita, huoneenlämpöistä
2 dl kuohukermaa
1 kananmunan keltuainen
1 dl hienoa sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori
½ sitruunan mehu.

Raasta sitruunan kuori ja purista mehu.


Vaahdota kerma. Jauha raejuusto pieneksi, vaikkapa näin:


Lisää maitorahka ja sekoita. Jauhettu raejuusto tuo pashaan minusta oikean koostumuksen ja suutuntuman. Oikealla tarkoitan tässä tietenkin Salmista kotoisin olleen mummini karjalaista versiota. Laitoin itse 100 g raejuustoa ja 150 g maitorahkaa, mutta suhteet voivat olla toisinkin päin ja koko homman voi tehdä pelkästä jauhetusta raejuustosta. 


Lisää sokeri, voi, keltuainen ja vaniljasokeri, sekoita tasaiseksi.


Mausta sitruunankuorella ja mehulla. Nostele kevyesti joukkoon kermavaahto. Kaada sitten puiseen, harsolla vuorattuun pashamuottiin. Laita lopuksi pohjakappale tai pieni paino päälle. Pashasta valuu heraa pois sen asettuessa, joten laita alle vaikka lautanen tai muu astia, joka kerää nesteen. Anna jähmettyä ja valua yön yli jääkaapissa. 


Sitten jännittävä hetki, kun muotti puretaan....


.. ta-daa! Se onnistui! Kuviot olisivat voineet ehkä näkyä voimakkaammin, mutta koossa pysyi ja hyvältä maistui!


Serkkuni teki pääsiäispöytäämme pashaa mummin perinteisellä reseptillä, joten päästiin vertailevan pashantutkimuksen maailmaa. Molemmat olivat tosi hyviä! Modernimmassa versiossa maistuu sitruuna, perinteisessä vanilja. Rasvaa ja sokeria löytyy molemmista riittävästi. :-)


Kommentit

Suositut tekstit