Hapanjuuriblinit


Hapanjuurileivontaan hurahdus tapahtui vuosi sitten syksyllä. Sen jälkeen olen leiponut kaikki leivät, sämpylät ja pizzat juurella hiivan sijasta. Vohveleihinkin olen juurta kokeillut, vaihtelevalla menestyksellä. Nyt juuri pääsi kohottamaan blinejä. Ja tuohan se myös rutkasti syvää makua niihin. Ohjetta en keksinyt itse, vaan tein Maku-lehden ohjeella. Varsinaisesta jämäjuuresta, eli juuren ruokinnassa ylijääneestä juuresta, en blinejä tehnyt, vaan ihan perusjuurestani, jota herättelin kolmen viikon jääkaappiunen jälkeen. Kyseessä on siis mieto vehnäjuuri, aina luotettava ja tuloksia tuova. Siksi olen antanut juurelle nimen Hertta. Kyllä, kun riittävästi hurahtaa, alkaa antaa nimiä juurille! ;-)

Herättelin juuren illalla ja jätin huoneenlämpöön. Aamulla sekoitin jogurtin, juuren ja jauhot. Annoin tekeytyä n. 4,5 h, loppussa vähän vauhtia lämpimästä vesialtaasta antaen. Paistoin blinit lettupannulla, tällä kertaa ohuiksi. Koskapa miksi ei. Olen ymmärtänyt, että Venäjällä blinit ovat nimenomaan ohuita lettuja, joten tämä lienee välimuoto. Sitä paitsi, ohuempi blini ei täytä niin paljon, joten niitä pystyy syömään enemmän! Ja herkullisia täytteitä päällä tietenkin. Tällä kertaa täytteet olivat siikaisat: siianmätiä, smetanaa, sipulia ja tilliä, sekä toisaalta sitruunasiian reseptiä noudatellut siikatäyte savusiiasta. 





Kommentit

Suositut tekstit