Miehen musta pipo


Selasin kuvaohjelmaani ja huomasin, että minähän olen unohtanut postata tänne parista joululahjaneuleesta! Voi hajamielistä. Mutta parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan. Sitä paitsi säät ovat vielä olleet kovin talviset, joten samassa neulesesongissa mennään yhä. Tämä miesten pipo on sitä paitsi sen verran yksinkertainen tehdä, että hyvin ehtii vielä tehdä tämän talven lumille!

Ohje on Moda 6/2006 -lehdestä, malli nro 19. Se tehdään kaksinkertaisella langalla. Itse hyödynsin tähän kahden eri langan jämät, eli käytin sekä mustaa 7 veljestä (75 % villa, 25 % polyamidi) että Sandnes Garnin Baby Ull -lankaa, joka on 100 % merinovillaa. Pipo neulotaan alhaalta ylös, sukkapuikoilla. Tiheys on 15 s ja 20 krs sileää neuletta = 10 cm. Joustinneule tehdään puolta numeroa / yhtä numeroa pienemmillä sukkapuikoilla kuin sileä.

Lehden ohjeessa luodaan ensin 72 s ja neulotaan suljettuna neuleena 2o, 2n -joustinneuletta 11 cm. Tietenkin mitat kannattaa sovittaa pipon saajan mukaan, jos voi. Joustinneule on tarkoitettu käytettäväksi kaksinkerroin, eli jos haluaa käytössä joustinta enemmän kui 5,5 cm verran, kannattaa tehdä sitä vähän enemmän. 

Joustimen jälkeen vaihdetaan pienemmät puikot ja jatketaan sileää neuletta. Kun sitä on tehty 6 cm (tai vähän enemmän), aloitetaan kavennukset. Joka viidennellä kerroksella kavennetaan 8 silmukkaa siten, että ensin neulotaan *7 o, 2 o yht* -kuviota 8 kertaa samalla kerroksella. Sitten neljä kerrosta sileää ja viidennellä kerroksella *6 o, 2 o yht* läpi koko kerroksen. 

Kun työssä on jäljellä 48 s, jatketaan kavennuksia joka 2. krs. Ja kun jäljellä on enää 8 s, katkaistaan lanka ja vedetään silmukoiden läpi. Kiristetään lanka ja päätellään hyvin.

Pipo kannattaa sitten vielä kosteana muotoilla ja venyttää käyttäjänsä pään mukaiseksi. Kaksinkertainen joustinneule suojaa mukavasti korvia kylmältä. 

Kommentit

Suositut tekstit