Appelsiinilla ja rosmariinilla maustettu päärynä-suklaatorttu

 
 
Pääsiäiseksi sain taas tehdä suklaaherkkuja! Olen yhä sen verran hurmaantunut Baking Instinct -kirjastani, että oli aika helppo lähteä etsimään sopivaa reseptiä sieltä suunnasta. Eleanoralla oli useitakin ihanalta kuulostavia suklaisia leivonnaisia. Valitsin tämän päärynä-suklaatortun oikeastaan kahdesta syystä. Ensinnäkin, se oli samalla keväisen oloinen hedelmineen. Toiseksi, vaikka olen tehnyt paljon erilaisia piirakoita, en varmaan ole ikinä tehnyt tämäntyyppistä suklaatorttua. Ja tietysti myös, appelsiinin ja suklaan liittohan on tunnetusti onnistunut, mutta rosmariinilla maustaminen kuulosti kiehtovalta.
 
Tortussa on useampia eri vaiheita. Pohja ja täyte tehdään ja paistetaan erikseen. Aikaa on hyvä varata myös sille, että pohjataikinan pitäisi seistä jääkaapissa jähmettymässä kaksi tuntia. Noh, minä en ehtinyt antaa sen olla kylmässä kuin tunnin, mutta kyllä sekin tuntui riittävän. Pohja ei ole ällömakea, joten torttua voi hyvin syödä sellaisetkin herkuttelijat, joilla esim. mutakakkujen makeus menee yli.
 
Pohja
 
150 g kylmää voita
2 dl erikoisvehnäjauhoja
1 dl pähkinä- tai mantelijauhetta (minä korvasin vehnäjauhoilla)
ripaus suolaa
1 ½ rkl kaakaojauhetta
½ dl tomusokeria
1 appelsiinin kuori raastettuna hienoksi
2 kananmunankeltuaista
 
Pilko voi kuutioiksi. Mittaa kulhoon kaikki muut pohjan ainekset keltuaisia lukuun ottamatta.
 
 
 
Nypi ainekset käsin murumaiseksi. Lisää keltuaiset taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja siirrä jääkaappiin vetäytymään kahdeksi tunniksi.
 
Kuumenna uuni 175 C asteeseen. Voitele n. 22 halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka (tai suorakaiteen muotoinen vuoka) ja painele taikina pohjalle. Tee myös pienet reunat täytteelle.


 
Peitä taikina alumiinifoliolla ja nosta päälle painoksi kuivattuja herneitä tai papuja.


 
Paista pohjaa uunin keskitasolla 15 - 20 minuuttia. Anna jäähtyä. Poista folio ja herneet varovasti. Jätä uuni päälle ja valmista täyte.
 
Täyte
 
1½ dl kuohukermaa
150 g tummaa suklaata
2 kananmunaa
1 dl tummaa muscovadosokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1 rkl hillottua appelsiininkuorta hienonnettuna
2 kypsää päärynää
 
Rouhi suklaa isolla veitsellä leikkuulaudan päällä. Mittaa kerma ja suklaa paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes suklaa sulaa. Sekoita tasaiseksi. Ota kattila pois levyltä ja anna seoksen jäähtyä.
 
 

Vatkaa sähkövatkaimella kulhossa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vehnäjauhot, hienonnettu rosmariini, hillottu appelsiininkuori (käytin leivontahyllystä löytyviä sokeroituja kuorenpalasia) ja suklaa-kermaseos.


 
 
Levitä suklaatäyte esipaistetulle muropohjalle. Kuori päärynät, halkaise ne ja poista siemenkodat. Viipaloi ja asettele haluamaasi muotoon täytteen päälle. Paina ne osittain täytteeseen. 
 
 
 
Paista uunin keskitasolla 175 C asteessa n. 20 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt.
 

 
 
Siivilöi jäähtyneen tortun päälle hieman tomusokeria koristeeksi. Ja nauti. :)


Kommentit

Suositut tekstit