Barbien mekko, neuletakki ja tanssiaismekko


Rakas kummityttöni täytti juuri kuusi vuotta. Sain hänen äidiltään vihjeen, että jos käsistään kätevä kummitäti suinkin ehtisi, niin itse tehdyt Barbien vaatteet olisivat hyvin mieleinen lahja tytölle. Tottakai, täytyyhän sitä toiveita lähteä toteuttamaaan. Se on kummitätiyden parhaita puolia. ;) Tehtävä oli kyllä minullekin enemmän kuin mieluinen, rakastinhan lapsena omia Barbejani ja nukkejani, pehmoeläinten lisäksi. Leikin Barbeilla varmaan lähes 13-vuotiaaksi asti, joten hyvin tärkeitä ne olivat. Lahjoitin omani kuitenkin myöhemmällä teini-iällä pois, joten yhtään mallia minulla ei tekeleilleni ollut. 

Täytyi siis turvautua netin ihmeelliseen maailmaan. Ja mikä maailma sieltä löytyikään, kun googletin aiheesta! Sivukaupalla toinen toistaan hienompia sivustoja. Tästä aiheesta todellakin löytyy harrastuneisuutta. Yksi käsittämättömimpiä on ruotsalainen http://www.stickatillbarbie.se/, josta löytyy toistatuhatta eri ohjetta, vieläpä useilla eri kielillä. Paljon löytyy tietysti myös www.ravelry.com:ista.

Ohjeisiin on myös helppo käyttää lankakorin pohjalta jämälankoja. Ensimmäisenä koukulle pääsi tämä virkattu pikkumekko:


Sirosta mallista huolimatta tein sen villa-polyamidisekoitteisen sukkalangan jämistä. Liukuvärjäys tuo hauskaa kuviointia.


Virkkaaminen tuntui muuten olevan ehkä suositumpi tekniikka Barbien vaateohjeissa kuin neulominen. Ehkä sillä saa tarkempia kuvioita. Mekon miehusta tehdään ensin, se on yksinkertaisia kiinteiden silmukoiden kerroksia.


Helman silmukat poimitaan vyötärön alaosasta ja lähdetään tekemään kerros kerrokselta leveneviä pylväskerroksia.


Toinen virkattu vaate oli tummansininen neuletakki. Ohjeen mukaan se oli "biker coat", eli moottoripyöräilijätakki, mutta ei nyt ehkä minun hyppysissäni sellaiseksi muodostunut.


Ennemmin taisi tulla virkattu, väljä neuletakki. Varmaankin sopisi myös Barbien ulkotakiksi viileneviin syysiltoihin. Se on Novita Kotiväestä (100 % puuvilla) tehty, pienellä koukulla virkattu. Käytännössä pylväitä koko homma. Hihoja tehdessä todella tunsi näpertävänsä jotain pientä. Ne tehtiin poimimalla silmukoita kainalon ja olan ympäriltä ja jatkettiin siitä kohti ranteita. Tein ohjetta lyhyemmät hihat, eli siis aloitin kavennukset aikaisemmin. 


Takin kiinnitykseen laitoin kolme nepparia, ne tuntuivat näin pienessä vaatteessa helpommilta kuin napit.


Tekeleistä juhlavin oli varmasti vaaleankeltainen, leveähelmainen, pitkä mekko. Sopisi kenties tanssiaismekoksi?


Neuloin sen 2-koon puikoilla Novita Kotiväestä. Ohje on stickatillbarbie.se:stä numero 288.'


Neulominen aloitetaan helmasta suljettuina kerroksina. Muutaman kerroksen ainaoikean jälkeen jatketaan sileää oikeaa. Kavennuksia tehdään joka 4. kerros monessa kohtaa neuletta, näin tulee ihana kellohelma. Vyötärö neulotaan pintaneuletta, jossa tasavälein tehdään palmikkomainen silmukoiden ristiinneulominen. Tämä kohtaa siirtyy aina välikerroksen jälkeen silmukan verran eteenpäin, mistä syntyy kaunis kuvio.


Miehusta on vielä sileää oikeaa, minkä jälkeen tehdään olkaimet ja päätellään silmukat. Mekko oli kaunis ihan sellaisenaankin, mutta halusin koristella sitä vielä paljetein.


Ompelin valmista kullanväristä paljettinauhaa yläreunaan. Harkitsin laittavani sitä myös helman reunaan, mutta sitten teinkin sinne ennemmin paljeteista isompia pallukoita. Lisäksi laitoin vielä muutamia yksittäisiä (nauhasta irronneita) paljetteja sinne tänne.


Nyt kelpaa Barbien lähteä juhlimaan! Toivottavasti vaatteet pääsevät aktiiviseen käyttöön. :)Kommentit

Suositut tekstit