Kuorrutetut suklaaleivokset


Helppotekoinen, kivannäköinen ja maukas. Siinä kolme hyvää kriteeriä kahvipöydän suosikille. Nämä leivokset tehtiin vähän niin kuin muffinsiajatuksella, mutta oikoen: taikina paistettiin pellillä ja leivokset viipaloitiin siitä. Pursotus jännitti minua etukäteen, koska olen tähän asti aina onnistunut kämmäämään ne jotenkin. Nyt annoin aineisten tasaantua huoneenlämpöisiksi ihan kunnolla. Tiedä häntä, oliko se juuri se oikea kikka vai johtuiko jostain muusta, mutta kerrankin ne onnistuivat! Kananmunienkin on hyvä olla huoneenlämpöisiä ja ei aivan tuoreita, niin ne vaahtoutuvat kunnolla.

Pohja
4 kananmunaa
2 dl hienoa sokeria
1 dl gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauhoa, jos et tee gluteenittomana)
½ dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 - 2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
(½ tl kanelia, jos haluat)

Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeiksi. Sekoita kuivat aineet keskenää ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Sekoita kevyesti käännellen, älä liikaa. Kaada taikina syvälle uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 175 C asteessa n. 30-40 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää. Anna jäähtyä ja leikkaa sopivankokoisiksi neliöiksi.

Suklaakuorrutus

250 g tummaa suklaata (n. 50 % kaakaota)
200 g voita
150 g mascarpone-juustoa 
2 rkl tomusokeria

Ota voi ja mascarpone hyvissä ajoin huoneenlämpöön ja anna niiden lämmetä tasaisiksi. Sulata suklaa joko lyhyissä pätkissä mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita välilllä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sekoita voi ja mascarpone keskenään sähkövatkaimella. Lisää suklaasula ja tomusokeri vähän kerrallaan. Vatkaa vielä hetki, kunnes kuorrutus on kuohkeaa. Laita se pursotinpussiin ja pursota leivospohjien päälle ohuen tähtityllan kautta. Ripottele vielä haluamiasi strösseleitä tai muita koristeita päälle.


Kuorrutteen voi tehdä myös etukäteen jääkaappiin, mutta silloin sen täytyy antaa lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen pursotusta. Nopea piipahdus mikrossa matalalla lämmöllä voi auttaa. Mutta hyvin nopea ja hyvin matalalla lämmöllä.


Kommentit

Suositut tekstit