Raikas tomaattipiirakka


Tein sunnuntaibrunssille raikasta tomaattipiirakkaa Vegekirjasta sovelletulla ohjeella. Sen täyte on oikeastaan tripla-tomaatti, eli paahdettuja kirsikkatomaatteja, tomaattipyrepohjaista kastiketta, johon vielä meni aurinkokuivattuja tomaatteja. Eikä ollenkaan munamaitoa, juustoa tai kermaa. Pohjaan sovelsin gluteenittoman piirakkapohjan, joka sai makua mm. emmentaljuustosta ja yrteistä. Sen voi toki tehdä ihan vehnäjauhoistakin. 

Aloita piirakan teko tomaattien paahtamisesta.

Paahdetut tomaatit 

500 g kirsikkatomaatteja
suolaa
sokeria
oliiviöljyä
kuivattua timjamia

Huuhtele tomaatit ja halkaise ne. Levitä uunipellille. Ripottele päälle hiukan suolaa, sokeria ja kuivattua timjamia. Pirskottele vielä hiukan oliiviöljyä. Paahda tomaatteja uunissa 150 C asteessa n. 40 minuuttia, kunnes ne ovat hiukan kuivuneet ja saaneet väriä. Jäähdytä huoneenlämpöisiksi.


Pohja
150 g voita tai margariinia
2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl emmentaljuustoraastetta
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl kuivattua timjamia
2 - 3 rkl vettä
Sekoita jauhoseos, suola, sokeri ja timjami keskenään. Lisää juustoraaste ja rasva, nypi tasaiseksi muruksi. Lisää vettä sen verran, että taikina kiinteytyy. Anna levätä hetki viileässä.


Painele pohjataikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle. Esipaista sitä 200 C asteessa n. 10 minuuttia. 



Tomaattikastike

½ - 1 dl tomaattipyrettä
1 rkl punaviinietikkaa
6 aurinkokuivattua tomaattia 
mustapippuria
½ tl sokeria

Hienonna aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset.


Levitä kastike piirakkapohjalle tasaisesti. Sitä tulee aika ohut kerros. Asettele sen jälkeen päälle kirsikkatomaatinpuolikkaat. 


Paista 175 C -asteisessa uunissa n. 30 - 40 minuuttia. Voit ripotella vielä päälle tuoreita timjamin lehtiä ennen tarjoilua.


Kommentit

Suositut tekstit