Karpalo-pähkinäleipä


Viikonloppu, rentoa kotoilua ja aikaa leipoa leipää. Ostin taannoin Hapanjuurileipurien parhaat -kirjan Leipäpajasta. Juuri nyt painos taitaa olla loppuunmyyty, mutta ehkä jossain vaiheessa tulee lisää. Sain kirjasta valtavasti uutta innoitusta puolitoista vuotta pyörineeseen hapanjuurileipien leivonnan harrastukseeni. Heti löytyi paljon reseptejä, jotka nostattivat veden kielelle: bagelit, patongit, saaristolaisleipä ja pullareseptit. Ensimmäisenä lähdin soveltamaan karpaloleivän reseptiä, josta tässä makupaloja ja oma sovellukseni. Hapanjuurileivonta on aikaa vievää ja hyvin tekninen laji, joten ota perusteet ensin haltuun ennen kuin kokeilet. Esim. Leipäpajasta saa hankittua starttipaketin tai kirjan Leipäavallankumous, jolla itse opettelin.

110 g aktiivista vehnäjuurta
350 g vettä
450 g vehnäjauhoja (minulla Manitoba cream)
50 g ruisjauhoja
10 g suolaa
55 g kuivattuja karpaloita liotettuina
50 g pekaanipähkinöitä
ohrajauhoja

Sekoita juuri, vesi ja jauhot. Anna tekeytyä tunnin. Pilko ja paahda pähkinät. Lisää taikinaan suola, pähkinät ja liotetut karpalot, nostele kaikki varovaisesti sekaisin. Tee n. 4 h ensikohotus, jossa nostelet taikinaa aina n. 30-40 minuutin välein. Muotoile leipä pallukaksi, anna levätä hetki. Taittele sitten kolmeen osaan pitkittäin ja poikittain ja nosta nostatuskoriin, johon olet asettanut liinan ja hieman ohrajauhoja. Peitä leipä ja anna kohota jääkaapissa (n. 4 astetta) yön yli.

Paista leipää ensin 15 min 250 asteessa ja sitten n. 30 min 200 asteessa. Ota leipä uunista ja anna jäähtyä ja kosteuden tasaantua vähintään 1,5 h. Nauti!



Kommentit

Suositut tekstit