Virkattu torkkupeitto


Vuosikausiin en ollut kummoinenkaan sisustaja. Keskityin ehkä yhteen kohtaan kodissa kerralla. Sitten tämä muuttui, varmaankin remonttien jälkeen, kun koti alkoi muutenkin näyttää enemmän omalta. Tyynynpäällisiä olen ennenkin virkannut, pariinkin eri otteeseen, omaan käyttöön ja lahjaksi. 

Vuosi sitten joululomalla aloin kuitenkin tehdä isompaa sisustuskäsityötä, tätä virkattua torkkupeittoa tai tilkkutäkkiä, jos sitä niin mieluummin kutsuu. Lankakorissa oli useita toisiinsa sopivia ruskean, harmaan ja valkoisensävyjä 7 veljestä -lankaa, joten niistä soveltamalla saisi hyvän kokonaisuuden. Mallin pohjaksi otin Novitan Syksyn 2018 -lehdessä olleen peiton kuvion. Koska 7 veljestä on siinä käytettyjä lankoja paksumpaa ja minulla on löysähkö käsiala, jätin ruutumallista aina kerrokset 5.-7. pois. Toisin sanoen hyppäsin kerroksen 4. jälkeen suoraan kerroksen 8. kiinteisiin silmukoihin. 

Ruutuja syntyi, monenlaisia. Sain käytettyä hyvin paljon jämälankoja eri keristä, mikä aina lämmittää mieltä. Neuloin näitä läpi koko joululoman 2018-19 ja vähän sen jälkeenkin. Sitten tuli muut kiireet ja projektit. Jouluna 2019 kaivoin tämän jälleen esille. Siinä Netflixin, konvehtirasioiden ja kiirettömyyden maailmassa alkoi taas tulla lisää ruutuja. Ajattelin, että ehkä tässä menee vielä kolmaskin joululoma, mutta mitä vielä. Tammikuussa mittailin tilannetta asettelemalla ruudut matolle. Niitä vaikuttikin olevan riittävästi. 

Pian olinkin siinä ehkä vaativimmassa tehtävässä, eli ratkaisemassa, miten ja mihin järjestykseen ruudut asetellaan. Haluaisinko laput ihan vaan keskenään sekaisin, tasaisiin riveihin tai sektoreihin vai johonkin muuhun kuvioon. Lähettelin vaihtoehdoista kuvia läheisilleni. Äitini nauroi, että tällainen värien ja muotojen sommittelu on meillä geeneissä. Lopulta tein niin, että valkoiset ruudut kulkevat diagonaalisti mutkitellen ja rajaavat ehkä hieman tummempaan tai vaaleampaan mneviä ruutuja osioihin. 

Kun sopiva sommittelu oli löytynyt, täytyi ruudut asetella tarkasti järjestykseensä yhdistämistä varten. Muodostin näistä 12 rivin mukaan 12 kasaa ruutuja vasemmalta oikealle. Tarkasti hakaneulalla toisiinsa kiinnitettyinä ja kasat numeroituina. Yhdistin palat suikaleiksi valkoisella 7 veljestä -langalla, yksinkertaisesti piilosilmukoilla. Samalla päättelin kaikki lappujen langat, mikä olikin aikamoinen urakka. Sen jälkeen virkkasin 12 suikaletta kiinni toisiinsa, jälleen piilosilmukoilla.

Peitoin reunoihin tein yksinkertaisen *1p, 1 kjs* -reunuksen niin, että p osuu aina joka toiseen reunan silmukkaan. Piilosilmukoidut saumat nousivat aika selvästi peitosta esiin, joten tahdoin vielä tasoittaa tilanteen. Prässääminen silitysraudalla märän lakanakankaan läpi tasoittaa paksun neuleen helposti, myös reunat. 7 veljestä on sen verran paksua lankaa, että prässääminen ei kuitenkaan ohenna peittoa liikaa. 

Tämän alle kelpaa torkahdella! Taidanpa ottaa viikonloppuna kauniit päiväunet. :)


Kommentit

Suositut tekstit