Parhaat pestosämpylät aamuksi

 
Ohhoh, nimittäin! Nyt tuli, valehtelematta, tehtyä maailman parhaita sämpylöitä ikinä. Tai ainakin minun elämäni parhaita. Eikä se ole vähän se, olettehan saaneet todistaa minun sämpylärakkauttani täällä jo useamman kerran. Näiden sämpylöiden jujuna oli pitkä kohotusaika yön yli sekä jälleen perusvinkkini, hyvä sitkon vaivaaminen taikinaan ja vähäinen jauhojen määrä.
 
Ohjeen vedin jälleen suoraan hatusta mutu-tuntumalla, näin se suunnilleen meni, kahdeksalle sämpylälle:
 
2,5 dl vettä
3 tl pestoa
1 tl hunajaa
2 dl sämpyläjauhoja
2 - 3  dl vehnäjauhoja
½ pss kuivahiivaa
½ dl oliiviöljyä
 
Lämmitä vesi. Lisää siihen pesto ja hunaja. Lisää sämpyläjauhot ja niihin sekoitettu kuivahiiva sekä hieman vehnäjauhoista. Taikina saa olla vielä vähän kakkutaikinamaisen löysää. Vaivaa tässä vaiheessa sitko monitoimikoneen tai sähkövatkaimen taikinaterillä. Vaivaa taikinaa 5 - 10 min. Lisää loppuja jauhoja vain sen verran, että juuri ja juuri voit käsitellä taikinaa. Lisää oliiviöljy ja sekoita.
 
Jauhota kämmenesi kunnolla. Ota taikinasta haluamasi kokoisia paloja ja pyörittele ne kämmenissäsi sämpylöiksi. Asettele uunipellille leivinpaperin päälle. Laita pelti yöksi jääkaappiin.
 
Aamulla aseta uuni 50 C asteeseen ja herättele yön yli kohonneita sämpylöitä siellä n. 30 minuuttia.  Paista sitten normaalisti loppuun, eli n. 12 minuuttia 225 C:ssä.
 
Jos (kun) haluat saada sämpylöihin ihanan rapean kuoren, voitele ne vedellä ennen paistamista. Vettä voit pirskauttaa uuniin myös piene tilkkasen, jotta kuori pääsee "löylyissä" rapsakoitumaan vielä enemmän.
 
 
 
Tuli todella ihania!


Kommentit

  1. Näitähän voisi kokeilla. Saisi tuoreita sämpylöitä aamulla. Sämpylöiden teon aloittaminen alusta asti aamulla ei ole min juttu, mutta valmiin pellin siirtäminen uuniin voisi onnistua.

    VastaaPoista
  2. Joo, nimenomaan! Itse asiassa juuri tänään mietin, että kaupasta tarvitsisi käydä ostamassa leipää aamuksi, mutta kun ei jaksaisi mennä, kun ei mitään muuta tarvitse. Joten ratkaisu: teinkin itse sämpylät odottamaan huomisaamua. Ja taatusti ovat parempia kuin se kaupan muovipussileipä! ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit