Raparperi-frangipanepiirakka


Raparperi, ihanan kirpeä kesäherkku. :) Sain pari viikkoa sitten ison nipun raparperinvarsia työkaveriltani, kiitos niistä! Tein niistä Baking Instinct -kirjassa jo aikaisemmin kevällä huomioni herättänyttä raparperi-frangipanepiirakkaa. 

Mietittiin muuten ystävien kanssa hetki, mitä frangipane on. Ei, se ei ole sama kuin marsipaani, mutta mantelinen juttu kuitenkin. Pikainen tutkimus netissä kertoo sen olevan leivonnaisissa käytettävää mantelitäytettä. 

Mantelinen herkku tämäkin piirakka oli. Napakka pohja, pehmeä täyte, raparperit ja rapsakkaa keksimurskaa vielä päälle. Suosittelen erittäin lämpimästi!

Pohja:

3 1/3 dl erikoisvehnäjauhoja
2 rkl tomusokeria
ripaus suolaa
3/4 tl kuivattua inkiväärijauhetta
100 g kylmää voita
1 kananmuna

Yhdistä kulhossa vehnäjauhot, tomusokeri, suola ja inkivääri. Lisää kuutioitu voi ja nypi ainekset murumaiseksi. Lisää kananmuna ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja siirrä jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli. Kauli taikina jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi ja nosta se suorakaiteen muotoiseen tai pyöreään vuokaan. Painele taikina jauhotetuin käsin vuoan reunoille asti.

Raparperi:

300 - 350 g raparperin varsia
½ dl kidesokeria
2 rkl Cointreau-likööriä

Kuori raparperit ja poista kuivuneet päät. Käytä mieluiten raparperin punaista osaa, jos haluat kauniin värin. Halkaise varret ja leikkaa ne n. 10 cm pituisiksi pätkiksi. 

Mittaa kattilaan sokeri, likööri ja raparperinpätkät. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä 3 - 5 minuuttia, kunnes raparperi hieman pehmenee, mutta ei vielä hajoa. Nosta raparperit reikäkauhalla liemestä lautaselle odottamaan. Säästä liemi.

Frangipanetäyte:

100 g pehmeää voita
½ dl kidesokeria
2 kananmunaa
100 g mantelijauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl murennettuja Amarettikeksejä 
2 rkl raparperin keitinlientä

Vatkaa sähkövatkaimella kulhossa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Lisää mantelijauhe, vaniljasokeri, keksinmurut ja raparperin jäähtynyt liemi. 

Tässä muuten kuva Amaretti-kekseistä, jos ovat uusi tuttavuus:


Ne on helppo murskata morttelissa.


Sekoita täytteen ainekset keskenään.


Levitä täyte taikinalla vuorattuun vuokaan. Asettele keitetyt raparperinpätkät tasaisesti täytteeseen.  


Paista uunin keskitasolla 200 C asteessa n. 20 - 25 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja piiras saanut kauniin värin. Jos pinta näyttää saavan liikaa väriä, peitä piiras leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa. Anna jäähtyä hyvin.


Ripottele päälle Amaretti-keksinmuruja ja viimeistele tomusokerilla. Tarjoa piirakka sellaisenaan tai vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

Kommentit

Suositut tekstit