Pataleipä


Nyt löytyi, kuulkaa ihmiset, uusi leipäsuosikki! :) Useampikin ystävä on näitä viime aikoina tehnyt ja vihdoin ryhdyin minäkin tuumasta toimeen. Sitä siivitti myös eilisiltainen havaintoni, että kaapissa tai pakastimessa ei olekaan enää leipää aamuksi. Ratkaisu olikin parempi leipä kuin koskaan. 

Yön yli hiljalleen kohonneen leivän juju on pitkän kohotusajan lisäksi se, että taikinaa ei vaivata ollenkaan. Paistossa avain on juurikin se kuuma pata, joka saa aikaan ihanan rapean kuoren. Tämän leivän valmistaminen on siis helpoista helpointa. Vinkkiä otin Cebicin keittiöstä. Ohje kahdelle:

2 dl sämpyläjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
2 dl lämmintä (reilut 42 C) vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon vesi ja sekoita kevyesti tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan. Leipää tulisi kohottaa ainakin 12 h, mutta mieluummin paljon pidempään. Itselläni se taisi kohota jotain 16 h verran. 


Aamulla pistä uuni lämpenemään 225 C asteeseen ja laita kannellinen pata sinne. Se voi olla niin valurautapata, keraaminen pata kuin lasipatakin. Minulla on Le Creusetin keraaminen pata ja hyvin toimi. Anna padan lämmetä 30 minuuttia uunissa. 

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä pallo. Jälleen ilman vaivaamista. Anna taikinan kohota pöydällä samat 30 minuuttia, mitä pata lämpenee uunissa. 


Ota kuuma pata uunista ja tipauta jauhoinen taikinapallo sen pohjalle. Kuuma pata sihahtaa kivasti taikinan kohdatessaan. Pataa ei tarvitse voidella mitenkään. 


Aseta kansi päälle ja paista uunissa alatasolla kansi padan päällä n. 20 minuuttia. (Jos teet isomman taikinan, paista 30 minuuttia.) Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 10 - 15 minuuttia. Näin leipä saa kauniin värin. 


Kaada valmis leipä padasta ja kutsu syöjät koolle. Leivän kuori on todella rapea ja herkullinen, sisus ihanan pehmeä. Ja eikö tullutkin uskomattoman kaunis leipä myös? Todellista herkkua!Kommentit

Suositut tekstit