Ruokamatka Ranskan Alpeille


Viime viikko meni ylläolevan kaltaisissa, upeissa alppimaisemissa. Paikkana oli Les Menuires, Ranskan Alpeilla, Savoijin maakunnassa. Ensimmäistä kertaa elämässäni olin talvisaikaan siellä suunnalla. Kyllä kelpasi katsella auringossa kylpeviä lumisia vuorenhuippuja ja harjoitella laskemista.

Ulkoilmahuvit vaativat tietysti tuhdisti hyvää ruokaa, että jaksaa. Savoijilainen ruoka on ravintoloiden listan perusteella hyvin juustopainotteista. Fromagea tarjotaan muodossa jos toisessakin, ja hyvältähän se maistuu!

Kaikille tuttu on tietysti fondue:


Leipäpalan pudottaminen fonduepataan on paitsi julkisen häpeän paikka, myös usein jonkun yhdessä sovitun "rangaistuksen" tilanne. Muistaakseni Asterixissa oli aikanaan tarjolla niin keppiä kuin Genevejärveen upottamistakin. Meillä ei sentään niin rajuja keinoja ollut käytössä, mutta kyllä perinteiset génépi-liköörit tarjottiin halukkaille. Omat leipäni pysyivät tukevasti tikussa ja génépit kaukana lasistani. Taitoa tai onnea. ;)

Muita joka ravintolasta löytyviä juustoherkkuja olivat tietysti raclette, jota veistettiin kuuman lampun alla sulavasta juustosta sekä juusto-perunauvoka tartiflette.

Havaitsin matkalla, että lounasruoat lasketellessa ovat usein samaa settiä kuin minulle tutummilla ranta- ja sukelluslomilla. Kas tässä lempieinekseni kananugetit:


Laskujen jälkeen maistuu tietenkin kuuma kaakao, kermavaahdolla.


Illallisilla tuli maisteltua myös ranskalaisen keittiön klassikoita, kuten aina yhtä ihania etanoita. Tässä kuorissaan tarjoiltuna, persiljavoilla.


Suklaamoussella ei voi mennä jälkkärivalinta väärin.


Jälkiruokien kuningatar oli tietenkin crème brûlée, juuri sopivan leveänä ja pinnaltaan rapsakkana.


Hyvät naurut kirvoitti tämä salaatti, jossa tuotiin pöytään ensin pelkkää lihaa, juustoa ja voita. Hmm. Kasvisruokailijan suosikkivaihtoehto! ;) Sen jälkeen tuli toki toinen lautasellinen, joka oli niitä vihanneksia.


Ranskan matka ei olisi täydellinen, jos siihen ei sisältyisi croissantia ja cafe au lait'a. Ah! Maistuipa erinomaiselle, etenkin kun juuri tätä ennen olimme jumittuneet hissiin ja kammeneet itsemme ulos sieltä. Ensimmmäinen ateria vapaudessa. ;)


Paluumatkan Carrefourilla oli sopiva hetki vetäistä sushiateria. Kyllä nauratti tämä annokseen kuulunut "fromage sushi", eli nigirisushi, jonka päällä oli viipale Aamupala-juuston kaltasta sulatejuustoa. Se oli yhdistelmänä vähintäänkin jännä, mutta muut sushit olivat erinomaisia. 


Au revoir, France, ehkä tapaamme näissä tunnelmissa taas joskus!





Kommentit

Suositut tekstit