Taikamaailma pipareista


Muutamana viime vuotena olen rakennellut piparkakkutaloa näin joulukuun alkupuolella. Olen tehnyt mansardikattoista sekä hiukan perinteisempää. Tänä vuonna oli jälleen into leipomiseen ja koristeluun (koskapa ei?), mutta jotenkin teki mieli hiukan jotain uutta. Surffailin monilla nettisivuilla etsimässä hiukan erilaisempia piparkakkutaloja. Huikeisiin linnoihin eivät taitoni yllä, joten päätinkin lähteä tekemään ihan jotain muuta.Olin ostanut joulusesonkia varten lukuisia uusia piparimuotteja, mm. poron, bambin, useita erikokoisia lumitähtiä ja tähdenlentoja. Näistä nousi idea tehdä omanlaiseni talvinen taikamaailma pipareista. Kantavana ideana metsän eläimet ihmettelemässä taivaalla kimmeltäviä tähtiä.

Koska yleensä tapoihini ei kuulu syödä noin kuukauden pöydällä kovettunutta ja pölyttynyttä piparkakkutaloa, niin en ajatellut tehdä niin tänäkään vuonna. Siksi taikinalla ei ollut niin väliä ja ostin kaupasta valmistaikinaa. Kyseessä oli enemmän askarteluprojekti. Ja hyvän aikaa tätä saikin taas askarrella! Yhtenä päivänä paistoin kiireessä piparit: paljon eläimiä, tähtiä, lumitähtiä, sydämiä sekä kuusia. Minulla on piparitaloprojekteja varten ostettuna kuusimuotit, joilla saa kauniit toisiinsa limittyvät ja siten pystyssä pysyvät kuuset tehtyä.


Vaikka yleensä olen kultaa ja kultakuvioita rakastava ihminen, päätin tehdä tästä talvisesta tähti- ja metsämaisemasta kuitenkin sini-hopeasävyisen. Hieno usean sinisen ja kimaltavan strösselin setti löytyi kaupasta "Super Hero" -nimisenä. Toimivat kyllä tässäkin. ;-) 


Kuorrutteena niiden alla on pikeeriä, eli noin viitisen minuuttia vaahdotettua tomusokeri-valkuaisseosta. Se kovettuu helposti, mikä tekee siitä yhtäältä hyvin oivallisen kiinnitysmateriaalin, mutta toisaalta pitää olla tarkkana, ettei se jämähdä pursottimeen. Kätevä niksi oli laittaa pikeeritahna minigrip-pussiin, jonka nurkkaan leikkasin reiän ja laitoin tyllasetin sinne. Ja jos hetki pitää säätää jotain strösseleiden kanssa, voi tyllan ympärille kietaista märän talouspaperin. 


Lopulta piparit olivat valmiina ja koristeltuina, oli aika koota koko komeus. Olin ostanut kaupasta valko-hopeisia pillejä sekä tikkarinvarsia, jotka olivat sopivasti hiukan eri pituisia. Liimasin aina kaksi samanlaista tähteä, tähdenlentoa, sydäntä tai lumitähteä saman pillin tai varren eri puolille. Liimana tietysti sulatettu sokeri. Se kuivuu nopeasti, joten pian varret saattoi asetella maljakkoihin. Kokeilin erilaisia matalia kukkamaljakoita ja lasipurkkeja, mutta paras vaihtoehto olivat yksinkertaisesti Aino Aalto -juomalasit. Ne ovat tukevia ja juuri sopivan kokoisia. Toiseen laitoin pohjalle kukkamaljakkoihin tarkoitetut piikit. Niihin on helppo asetella pillejä ja samalla ne nostivat osan pilleistä korkeammalle kuin toiset.

Aika paljon asettelemista niissä kuitenkin oli. Pillit meinasivat putoilla ja horjuivat, mutta lopulta jotenkin asettuivat, varret toistensa lomassa. 


Kaksiulotteisten eläinpipareiden saaminen pysymään pystyssä oli oma hommansa sekin. Tässä pikeerin nopea kovettuvuus on etu. Kunnon pursotukset eläinten jalkojen alle ja joku pieni esine hetkeksi viereen tukemaan. Melko pian eläimet pysyivätkin jo itse pystyssä. 


Hiukan tomusokeria vielä lumisateeksi kaiken päälle, niin jouluinen taikamaailma oli valmis!


Kaunista ja myös erittäin hyväntuoksuista!
Kommentit

Suositut tekstit