tiistai 27. joulukuuta 2016

Earl Grey -teekakku valkosuklaakuorrutteella


Perinteisen hedelmä- tai maustekakun sijasta tein joulun kahvipöytään tänä vuonna teekakun. Ideaa ei paljon tarvinnut miettiä, kun näin ohjeen Iltalehden nettisivuilla. Siinä oli käytetty vieläpä Earl Grey -teetä, joka on aina ollut ehdoton suosikkini. 

Lehden ohjeen mukainen kakku ei ollut kuorrutettu, vaan tarjoiltiin teenmakuisen kermavaahdon kanssa. Itse taas tunsin makunystyröissäni, että valkosuklaa sopisi tähän kaveriksi todella hyvin. Siitä sitten sain ajatuksen kuorrutteeseen. Ohje on iso, siitä tulee joko kaksi pientä kakkua tai yksi iso ja pieni. Tai yksi todella iso. Voit siis huoletta puolittaa sen.

Toinen sovellukseni kakussa oli, että korvasin siinä käytetyn ruokosokerin kidesokerilla ja hieman vähemmän makealla, mutta maukkaalla intiaanisokerilla hyvin toimi! Mutta voit, totta kai, leipoa millä sokerilla tahdot. Alkuperäisessä reseptissä oli käytetty spelttijauhoja, itse laitoin karkeita vehnäjauhoja. Puolikarkeatkin olisivat varmaan käyneet enemmän kuin hyvin.

Kakku

350 g voita tai margariinia
3,75 dl sokeria (itse käytin 2 dl hienoa kidesokeria ja 1,75 dl intiaanisokeria
2 kananmunaa
1,5 dl kermaa
1 + 1 rkl Earl Greyn lehtiä (irtoteetä) tai 2 + 2 pss Earl Greytä teepusseina
6,25 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta


Lämmitä kerma ja lisää siihen 1 rkl teelehtiä tai tyhjennä sinne kaksi teepussia. Anna hautua. Poista teelehdet. Teepussin teen voit jättää kermaan.

Mittaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri(t) kulhoon.


Vaahdota ne sähkövatkaimella. 


Lisää joukkoon kananmunat, yksitellen sekoittaen. 

Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja 1 rkl teelehtiä tai 2 teepussin teet. 


Lisää sokeri-rasvaseokseen vuorotellen kuivia aineita ja kermaista teetä, vähän kerrallaan.


Sekoita taikina tasaiseksi.


Jaa hyvin voideltuihin ja korppujauhotettuihin vuokiin.


Voit ehkä jättää hiukan taikinaa itsellesi maisteltavaksi?


Paista kakkuja 180 C asteessa. Pieni tulee n. 45 minuutissa, suurempaan menee (reilu) tunti.



Anna kakkujen jäähtyä ja valmista kuorrutus.


Kuorrutus

1,5 dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria
145 g valkosuklaata
talvisia koristeita.

Paloittele valkosuklaa kulhoon ja sulata se mikrossa miedolla lämmöllä. Vähän kerrallaan, välillä sekoittaen. Anna sulan suklaan jäähtyä hieman.


Lisää vaniljasokeri kermaan ja vaahdota kermavaahdoksi.


Lisää kermavaahtoon valkosuklaasulaa vähän kerrallaan, kevyesti lastalla nostellen.

Levitä kuorrute tasaisesti kakun päälle ja koristele talvisilla strösseleillä. Tässä kakussa käytin sokerisia lumitähtiä ja helmiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti