Baileys-kermaan dipattavat täytetyt laskiaispullat


Laskiaispulla, sesonkiherkkujen suosikkini! Inspiroiduin tänä vuonna kovasti Perinneruokaaprkl-blogin dipattavista laskiaispullista ja heti alkoi mielessä siintää, millaisen version tekisin. Siinä dipattavien pullapötköjen sisälle oli leivottu mantelimassaa ja pötköjä dipattiin kermaan ja hilloon. Mainio all-in-one -versio hänelle, joka haluaa sekä hillon entä mantelimassan. Minulle niiden välinen valinta on aina ollut helppo, koska en oikein pidä mantelimassan mausta. Se on jännä, että tykkään oikeista manteleista kovasti, niin kokonaisina, lastuina kuin rouheenakin, mutta makuhermoihin ei iske mantelimassa, marsipaani, karvasmanteli tai edes Amareton kaltaiset liköörit. Siksi olen aina ollut hillonaisia. Päätin kuitenkin yhdistää hillon ja _oikean_ mantelin siten, että pötköjen sisälle meni omenamarmeladia ja mantelirouhetta. Erinomainen yhdistelmä! Ja kun kermavaahdon joukkoon tulin vielä lorauttaneeksi vähän Baileys-likööriä, niin tulipa erinomainen yhdistelmä! Testiryhmä suosittelee!

Pullataikinan pohja on Vappu Pimiän "Vappu leipoo" -kirjasta (Cozy Publishing 2017), jonka joulupukki kiltille leipojanaiselle viime jouluna toi. 


Taikinasta tulee n. 16 pullapötköä.

Taikina

3 dl kevytmaitoa
1 kananmuna, huoneenlämpöisenä
½ tl suolaa
1 dl sokeria
1 pss kuivahiivaa
n. 7 dl vehnäjauhoja (tai 6 tai 8)
100 g voita tai margariinia, huoneenlämpöisenä

Täyte

n. 150 g omenamarmeladia
n. 1 dl mantelirouhetta

Koristeluun

1 kananmuna
raesokeria

Baileys-kerma

2 dl kuohukermaa
2 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 - 3 rkl Baileys-likööriä

Lämmitä maito kädenlämpoiseksi. Sekoita joukkoon muna, suola ja sokeri. Lisää hieman jauhoja, joihin olet sekoittanut kuivahiivan. Sekoita ja lisää jauhoja vähän kerrallaan. Noin puolivälissä ala vaivata joko käsin tai taikinakoukuilla. Vaivaa loppuvaiheessa taikinaan voi ja tarkastele jauhojen määrää. Taikinan on tarkoitus olla pehmeää ja löysähköä, mutta ei kuitenkaan jäädä ihan kiinni käsiin. Peitä taikinakulho ja anna kohota vedottomassa, lämpimässä paikassa n. tunnin ajan. 

Leivo taikina kolmessa osassa. Kaulitse n. 12 cm korkeaksi ja 25 cm leveäksi levyksi. Leikkaa siitä n. 4-5 cm levyisiä suikaleita. Levitä niiden keskelle n. 2 tl omenamarmeladia ja ripottele kylkeen mantelirouhetta. Käännä reunat yhteen ja paina ne kiinni toisiinsa. Ummista myös pötkön päät ja rullaa vaikka pari kertaa. 



Nosta pötköt uunipellille ja kohota niitä liinan alla noin 15 min. 


Riko kananmuna lasiin ja voitele kohonneet pullapötköt. Ripottele päälle raesokeria. 



Paista 220 C uunissa keskitasolla n. 10 - 15 min, kunnes pötköt ovat kauniin kullanruskeita. 


Vaahdota kerma ja mausta se sokereilla ja Baileysillä. Keitä kahvit ja ala dippailemaan. :)

Kommentit

Suositut tekstit