Shakshouka


Joskus sitä vaan tietää jonkun asian tai ihmisen heti omakseen, itselleen sopivaksi. Näin kävi minulle tämän kesän kuumimmalla mökkiviikolla, kun olimme ystävän mökillä nautiskelemassa elämästä. Hänellä on paljonkin hyviä ruokakirjoja ja reseptejä aina joka paikassa, ruokaihmisiä kun on. Aloin selailla Saara Atulan ja Jenni Häyrisen Brunssikirjaa (Tammi 2018) ja tiesin heti, että tämä on ostettava ensimmäisestä kaupasta, jahka kotiin pääsen. Se oli erittäin kovassa käytössä koko loppuloman, tein paljon aamiaisia, lounaita ja retkieväitä joko suoraan näillä resepteillä tai näistä inspiroituneena. Ja koska syksy tarkoittaa sanaakirjassani samaa kuin hygge, on herkullisia ja kotoisia aamiais- ja brunssihetkiä tiedossa jatkossakin. 


Yksi melko pian kokeiluun menneistä ohjeista, ja uudelleen jo useasti tehty, oli shakshouka. Kirjan mukaan alun perin israelilainen aamiainen, kananmunia tomaattikastikkeessa. Kuulostaa jännältä ja maistuu todella hyvältä. Ohje oma sovellukseni kahdelle, sen voi tehdä kahtena pienempänä annoksena tai yhdellä isolla pannulla. 

½ punasipuli
½ tl kuivattua valkosipulirouhetta
1 punainen suippopaprika
oliiviöljyä
½ tl juustokuminaa
½ tl punaista dukkah-mausteseosta
hyppysellinen cayennepippuria
½ tl hunajaa
hyppyselinen suolaa
2 - 3 dl kirsikkatomaatteja
½ dl vettä
2 kananmunaa
mustapippuria
muutama nokare pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
lehtipersiljaa

Pilko sipuli ja paprika pieniksi paloiksi. Kuullota ne oliiviöljyssä pannulla pehmeiksi, noin 10 minuuttia. Lisää mausteet ja pieneksi pilkotut kirsikkatomaatit. 


Lisää vesi ja anna hautua miedolla lämmöllä toiset 10 minuuttia. Neste haihtuu hieman pannulta. 


Tee seokseen koloja ja riko kuhunkin yksi kananmuna. Peitä kannella ja anna kypsyä.


Rouhi päälle mustapippuria. Lusikoi päälle vuohenjuusto ja ripottele lehtipersiljaa. Herkuttele vaikkapa paahtoleivän kanssa. 

Kommentit

Suositut tekstit