Kahvinmakuiset macaronit


Macaron-villitys jatkuu keittiössäni! Se alkoi joululahjakirjasta ja tammikuussa kirjoitinkin jo tänne ihanista Earl Grey macaroneista. Teen jälkeen on tietysti loogista jatkaa kahviin. Onnistuneiden macaronien tekovaiheet kannattaa käydä vilkaisemassa tuolta Earl Grey-ohjeesta. 

Yritin jo parisen viikkoa sitten tehdä kahvinmakuisia macaroneja, mutta jotenkin meni metsään se macaronage-prosessi. Taisin sekoittaa taikinaa vähän liikaa ja siitä tuli liian löysää. Eivät missään vaiheessa kuortuneet kunnolla. Nousivat uunissa repeillen keskeltä, eivätkä pysyneet kasassa kun kosketti.

Joten tällä kertaa oli macaronagen kanssa todella varovainen. Nostelin mantelijauheen ja tomusokerin sekoitusta valkuaisvaahtoon varovaisesti, enkä juurikaan uskaltanut sekoittaa enää sen jälkeen. Taikina jäikin aika paksuksi, mistä ei onneksi ollut kuin esteettistä haittaa. Pursotusjäljet (pienet vuorenhuiput) näkyvät valmiissakin macaroneissa vielä, mutta maku on erinomainen. Ja koostumus myös. Jalat nousivat kauniisti ja macaronit ovat sopivasti rapeita päältä ja pehmoisia sisältä. Tässä ohje:

60 g kananmunan valkuaisia (eli 2 kpl)
20 g hienoa sokeria
2,5 tl pikakahvimurua
60 g mantelijauhetta
110 g tomusokeria 

Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset edellisenä iltana. Seuraavana päivänä vaahdota ne kovaksi vaahdoksi. Lisää sitten hienoa sokeria vähän kerrallaan ja vatkaa koko ajan. Lisää pikakahvimuru/-jauhe ja sekoita. Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri toisiinsa. Siivilöi valkuaisvaahtoon vähän kerrallaan. Sekoita kevyesti nostellen ja yritä saada macaronage-prosessi onnistumaan. Eli taikinan pitää vähän löystyä, muttei liikaa. Pursota pellille pieniksi ympyröiksi. Kopauta peltiä pari kertaa pöytään kovaa. Anna kuortua n. 1 tunti. Paista sitten n. 12 min. 130-150 asteessa.

Täyte: 

1 kananmunan keltuainen
2 rkl sokeria
1,5 rkl maitoa
1 rkl pikakahvimurua
4-5 rkl voita

Vaahdota keltuaista pienessä kulhossa ja lisää sokeri. Vaikka määrät ovat pieniä, yritä saada keltuainen ja sokeri vähän vaahdottumaan. Laita kattilaan ja lisää maito ja pikakahvi. Lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Kun seos on muuttunut vanukasmaiseksi, ota pois liedeltä. Siirrä takaisin kulhoon ja jäähdytä. Vatkaa huoneenlämpöinen voi pehmeäksi. Lisää muuhun täytteeseen vähän kerrallaan. Sekoita hyvin.

Laita täytettä macaronien väliin ja asettele tarjolle!

Kommentit

Suositut tekstit