Lohitournedos ja yrttimaustettuja varhaisperunoita


Viime viikonlopun kuninkaallisen hääateriamme pääruokana oli lohitournedos, yrttimaustettuja varhaisperunoita sekä tillillä ja kevätsipulilla maustettua kermaviili-majoneesikastiketta. Vaikka alkuruoka oli jo kalaisa, ei silti tehnyt mieli lähteä etsimään lihaisia vaihtoehtoja tähän. Termi tournedos tulee tähän varmasti annoksen muodosta ja koosta, jotka ovat samanlaiset kuin perinteisessä härkätourdnedoksessa. Muuten tätä voisi kutsua vaikka purjonlehteeen käärityiksi lohirulliksi. :) Ohjeen ruotsalaisuus tullee pääasiassa siitä, että se oli ruotsalaiselta nettisivulta löydetty. 

Lohitournedos

Ensivaikutelma vähän huimasi, mutta loppuviimein nämä eivät olleet kovin monimutkaiset tehdä. Ohje kuudelle:

n. 1 kg lohen tai kirjolohen fileetä
6 purjonlehteä (eli yksi purjo)
suolaa
valkopippuria
ruohosipulia
voita paistamiseen

Irrota purjonlehdet hellästi erikseen niin, että ne jäävät pitkiksi kokonaisiksi suikaleiksi. Kiehauta lehtiä pari minuuttia suolatussa vedessä niin, että ne pehmenevät aavistuksen, mutta eivät muussaannu vielä. Kaada vesi pois.

Leikkaa lohifilee n. 8 cm leveiksi viipaleiksi. Ripottele päälle suolaa ja valkopippuria sekä silputtua ruohosipulia. Laita yksi purjonlehti päälle ja rullaa ympäri niin, että lohen nahkapuoli jää sisimmäksi ja purjo tulee vasten lihaa. Kiinnitä parilla cocktailtikulla. Rullaa kaikki lohifileet näin. 

Paista rullia hetki pannulla voissa kääntäen kerran niin, että rullan toinenkin pää saa paistopinnan. Nosta rullat sitten uunivuokaan ja kypsennä ne loppuun uunissa n. 200 C asteessa. Paistoaika on n. 10 minuuttia.

Yrttimaustetut varhaisperunat

Lohen lisukkeeksi tehtiin uusia perunoita. Ensimmäistä kertaa tänä kesänä! Päivän teeman mukaisesti (ja vähän kukkaronkin vuoksi) ne olivat tietysti ruotsalaisia perunoita. Perunat keitettiin normaalisti ja sen jälkeen kiepsautettiin yrttikastikkeeseen, joka oli seuraavanlainen:

3 - 4 rkl silputtua tilliä
3 - 4 rkl silputtua lehtipersiljaa
½ sitruunan kuori 
1 rkl sitruunamehua
3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaaTillillä ja kevätsipulilla maustettu kermaviili-majoneesikastike

Annoksen täydensi helppo ja nopea kastike, johon meni:

1 prk (200 g) kermaviiliä
1,5 dl kevytmajoneesia
4 rkl silputtua tuoretta tilliä
1 - 2 silputtu kevätsipulin varsi
suolaa, valkopippuria

Silppua kevätsipulin varsi ja tilli. Sekoita ne kermaviilin ja majoneesin kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. 


Kommentit

Suositut tekstit