Raparperipiirakka



Alkukesän ihanasta ja satoisasta herkusta, raparperistä en olekaan tainnut aikaisemmin kirjoitella tänne. Nyt kuitenkin lykästi, kun sain ystävältäni tuliaiseksi tuhdin nipun tuoreita raparperinvarsia. Leivon niistä viikonlopuksi ystäville tämän piirakan, jonka ohjeen olen aikanaan saanut äidiltäni:

180 g margariinia tai voita
180 g tomusokeria
200 g vehnäjauhoja
100 g jauhettua mantelia
1 tl leivinjauhetta
½ rkl kardemummaa
1 kananmuna
1 kananmunan keltuainen
raparperinvarsia
sokeria 
kanelia

Mittaa rasva ja sokeri kulhoon. Vaahdota keskenään. Lisää jauhot, jauhettu manteli, leivinjauhe ja kardemumma. Lisää lopuksi kananmuna ja keltuainen. Sekoita tasaiseksi massaksi. On muuten todella hyvänmakuista taikinaa, terveisiä vaan kaikille muille kulhojen kaapijoille. ;)


Levitä n. 3/4 taikinasta voideltuun piirakkavuokaan tasaisesti. 
Kuori raparperit ja pilko ne n. 1-2 cm levyisiksi palasiksi. Lisää pari ruokalusikallista sokeria ja n. 1-2 tl kanelia. Ripottele raparperit pohjan päälle: 


Lusikoi päälle loput taikinasta sopivina möykkyinä. Voit pursottaakin, jos oikein koristeelliseksi haluat ryhtyä. Minä läiskin taikinaa lusikalla tällaiseen kuvioon: 


Paista piirakkaa n. 30 min. 180 C asteessa, kunnes se on hieman ruskistunut ja pohja on kypsynyt. Nauti piirakka esim. vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai jäätelöpallon kanssa. Tai ihan vaan sen perinteisen seuralaisen, maitolasillisen kera. :)

Niin, ja teillä joilla raparperia pukkaa omasta pihasta suuressa määrin, niin sitähän voi helposti myös pakastaa. Riittää kuin kuorii ja pilkkoo pienemmäksi (esim. kuvissa näkyvien palojen kokoisiksi), heittää päälle hieman sokeria ja pakastaa raakana. Toki sitä voi pakastaa myös erilaisina soseina tms.

Kommentit

  1. Nam! Just tuhottiin puolet raparperipiirakasta tällä http://www.maku.fi/resepti/meheva-raparperipiirakka#axzz2WP1QCSVc
    ohjeella (tosin tein puolikkaan pyöreään vuokaan ja hieman soveltaen, kun kermaviili uupui). Oli aika makia, mutta lämpimänä vaniljakastikkeen/jätskin kanssa makean nälkään mahtava jälkkäri. Anopin raparperit ei hetkeen lopu, joten pakastamistakin voisin testata. Hyvä, kun muistutit! :)

    VastaaPoista
  2. Todella hyvältä näyttää tuo teidän käyttämä ohje! Tykkään tuollaisista piirakoista, joissa on marjan/hedelmän päällä vielä muruseosta. Täytyypä kokeilla!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit