Tomaatti-basilikapiirakka


Parvekkeen basilikat ovat tuottaneet tänä vuonna ihan huikean sadon! Tuuheita pensaita, jotka jaksavat tehdä uutta lehteä enemmän kuin puutarhuri ehtii salaatteihin ja muualle napsia. Ajattelin, että täytyisi siis tehdä ruoka, jonka yksi pääraaka-aine on basilika. Ja jotain muuta kuin pestoa tällä kertaa. Basilikallahan on jo Italian lipustakin tuttu, toimiva liitto mozzarellan ja tomaatin kanssa, joten mitä sitä hyvää uudelleen keksimään. Pizza margarita perustuu tälle yhdistelmälle, kuten moni muu tuttu herkku. Tämän piiraan juju on suuressa määrässä basilikaa ja tomaattia. Sekä siinä, ettei rakenne perustu munamaitoiseen quiche-tyyliin, vaan juusto sitoo basilikan ja tomaatin pehmeäksi yhdistelmäksi. Suosittelen melko isoa vuokaa, niin täytteen rakenne pääsee parhaiten esille, kun piirakka jää litteähköksi.

Pohja:
100 g voita tai margariinia
3,5 dl vehnäjauhoja 
½ tl suolaa
2-3 rkl kylmää vettä

Täyte:
n. 1 ruukku basilikaa (löyhästi mitattuna n. 4-5 dl silputtuna)
½ sitruunan kuori
1 tl sitruunamehua
150 g mozzarellaraastetta
5-6 tomaattia
suolaa
mustapippuria
1 rkl oliiviöljyä

Sekoita keskenään jauhot ja suola. Nypi joukkoon rasva. Lisää sopiva määrä vettä ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna asettua jääkaapissa 30 min. Kauli taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, pistele sitä haarukalla. 

Silppua basilika veitsellä pieneksi. Raasta sitruuna ja purista sen mehua joukkoon. Sekoita basilikan kanssa. Levitä tasaisesti pohjalle. Ripottele päälle juustoraaste. Viipaloi tomaatit niin ohuiksi siivuiksi kuin pystyt. Asettele siivut piirakan päälle, hieman limittäin. Ripottele lopuksi hieman suolaa ja mustapippuria. Voit myös rouhaista mukaan hieman kuivattua valkosipulia, jos sellaista löytyy. Lorauta joka tapauksessa tilkka oliiviöljyä päälle.

Paista 225 C asteisessa uunissa keskitasolla n. 30 min.











Kommentit

Suositut tekstit