Marsipaanilla kuorrutettu täytekakku


Ihania kakkuhetkiä! Olin viikonloppuna kakkukurssilla, jossa tarkoituksena oli opetella tekemään kaksikerroksisia täytekakkuja, marsipaanikuorrutuksella. Ja senhän opin! Ei ollenkaan niin vaikeaa kuin voisi luulla. Vaikka en yleensä perusta erikoisista koristeista leivonnassa, niin tällä kurssilla tuli nyt harjoiteltua marsipaanikoristeidenkin tekemistä. Muoteilla, helppoa kuin mikä. :) 

Tein kakun gluteenittomana, joka myöskin oli helppoa. Vehnäjauhojen sijasta laitetaan vain sama määrä (Semper) gluteenitonta jauhoseosta. 

Pohja (kaksikerroksiseen kakkuun)

7 kananmunaa
180 g hienoa sokeria
210 g vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
½ tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
(½ tl kanelia)
(½ tl kardemummaa)


Voitele kaksi kakkuvuokaa, joista pienemmän läpimitan tulisi olla vähintään 4 cm pienempi kuin isomman. Leikkaa molempien pohjalle pyörylä leivinpaperia, niin kakut irtoavat helpommin vuoasta.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan eri kulhoihin. Lisää valkuaisten joukkoon hyppysellinen suolaa. Vatkaa valkuaisia kunnes vaahto on kovaa. 

Lisää sokeri keltuaisten joukkoon. Vaahdota keltuaiset ja sokeri, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. 

Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Mausta halutessasi kanelilla ja/tai kardemummalla. 

Lisää keltuaisvaahtoon varovasti käännellen 1/3 valkuaisvaahdosta. Siivilöi joukkoon puolet kuivista aineista. Lisää jälleen toinen 1/3 valkuaisvaahdosta, sitten loput kuivista aineista ja loput valkuaisvaahdosta. 

Kaada vuokiin niin, että niihin jää hieman kohoamisvaraa. Paista 160 C asteessa n. 30 - 40 min. Älä avaa uunin luukkua ensimmäiseen 20 minuuttiin, jotta kakut eivät lässähdä. Voit sen jälkeen varovasti kääntä vuokia tai vaihtaa niiden paikkaa, jotta kakut kypsyisivät tasaisesti.

Anna kakkujen jäähtyä hetki vuoissaan ja kumoa ne sitten ritilälle jäähtymään. (Oma taikinani oli yllä mainittuihin määriin nähden lähes puolet isompi, joten siitä tuli vielä yksi "ylimääräinen" kakku!)


Voit antaa kakkujen jäähtyä seuraavaan päivään. Vuoraa ne silloin tuorekelmulla, etteivät ne kuivu. Jos kuorrutat kakut samana päivänä, niin ehdit tässä välissä hyvin vaikka suunnitella kuorrutteita:


Tee ainakin osaksi täytettä voikreemi:

200 g huoneenlämpöistä voita
½ rkl vaniljasokeria
200 g siivilöityä tomusokeria

Pehmitä voita joko huoneenlämmössä tai mikrossa niin pehmeäksi, että se vaahtoutuu helposti. Lisää 2/3 tomusokerista ja ala vaahdottaa kreemiä sähkövatkaimen matalimmalla teholla. Mausta vaniljasokerilla. Lisää hiljalleen loput tomusokerista koko ajan sekoittaen. Vuoraa kreemi tuorekelmulla aivan pinnastaan, jotta se ei kuivu. 


Käytä täytteeseen muutoin

230 g mustikkamarmeladia (esim. Saarioinen) tai sosetta tuoreista mustikoista
200 g rahkaa, mustikan ja vaniljan makuista (esim. Arla)

Leikkaa kakut varovasti kolmeen tai neljään osaan. Jos käytät kakun alareunaa pintana, on se todennäköisesti tasaisempi kuin oikea yläreuna. Käännä myös päällimmäisessä kakkulevyssä sisäpinta ylöspäin, jotta kostutus imeytyy siihen hyvin.

Voit kostuttaa kakun esim. vaniljasokerilla maustetutulla maidolla, raikkaalla (vaalealla) mehulla tai vaniljasiirapilla (johon menee 1 dl sokeria, 1 dl vettä ja 1 tl vaniljasokeria, jotka sulatat kattilassa siirapiksi). 

Aloita kokoaminen asettamalla kakkujen alimmat levyt ohuen kakkupahvin päälle. Alemman kakun pahvi voi mennä helposti yli reunojen, mutta ylemmässä kakussa sen tulisi olla juuri kakun kokoinen. Voit käyttää kakkuvuokaa apuna oikean koon leikkaamisessa. 

Aseta sitten kummankin kakun alin levy pahville ja kostuta se. Levitä sen päälle marmeladia ja sitten rahkaa. Kokoa muut kakkukerrokset samoin. Käytä johonkin väliin rahkan sijasta myös voikreemiä. 


Väliin sopii tietysti myös mikä tahansa muukin hillo. Kuten ekstrakakkuni maku lakkahillo. Kaverina vaniljarahkaa ja voikreemiä.


Levitä kootun kakun päälle ja reunoille tasainen kerros voikreemiä. Näin marsipaani pysyy hyvin paikoillaan. 


Siisti kakun alla oleva levy. Kuorrutukseen tarvitset n. (400 -) 500 g haluamasi väristä marsipaania. Kauli marsipaanista ympyränmuotoinen levy. Se voi jäädä hieman vajaa puolen sentin paksuiseksi, ei kannata kaulita siitä liian ohutta. Käytä kaulitsemisessa apuna tomusokeria, ettei marsipaani tartu pöytään. Kauli aina keskeltä reunalle ja pyöräytä toisella kädellä levyä.

Nosta sitten marsipaanipeitto kakun päälle, mahdollisimman keskelle. Tasoita sitä päältä kevyesti taputellen. Painele marsipaani kiinni kakun reunoille painamalla sitä kevyesti toisella kädellä ja kannattelemalla marsipaanin reunaa toisella kädellä. Näin se ei tee ryppyjä tai vekkejä kakun reunoille. 


Leikkaa ylimääräiset reunat pois ja painele marsipaani tasaisesti kakkuihin. 


Jotta voit koota kaksikerroksisen kakun, tarvitset alempaan kakkuun tukirakenteet, että ylempi ei paina sitä kumoon. Tähän sopivat hyvin tavallisesta juomapillistä leikatut palat. Mittaa leivinpaperimuottia apuna käyttäen kakun keskikohta ja merkkaa tasaisesti sen ympärille neljä kohtaa. Kuitenkin niin, että ne jäävät ylemmän kakun alle. 


Paina pilli yhdestä neljästä merkkikohdasta kakkuun. Leikkaa ylimääräinen pilli pois. Voit vielä ottaa upotetun pillinpätkän ulos ja käyttää sitä mittatikkuna, kun leikkaat kolme muutakin samankokoista pätkää. 


Upota pillit kakkuun. 


Sipaise hieman voikreemiä alemman kakun päälle (keskelle) ja aseta ylempi kakku (aluspahveineen) sen päälle, mahdollisimman keskelle. Voikreemi liimaa ylemmän kakun paikalleen. Työnnä vielä puinen grillivarrastikku keskeltä molempien kakkujen (ja välipahvin) läpi. Näin kakut pysyvät taatusti kiinni toisissaan. Leikkaa ylimääräinen osa tikusta pois. 


Aloita sitten koristelu. Siinä onkin vain taivas ja mielikuvitus rajana! Tähän kakkuun otin kukkamuotilla kuvioita vaaleanpunaisesta marsipaanista. Pursotin ylimääristä voikreemiä alareunaan ja kakkujen saumakohtaan. Perhoset tehtiin niin ikään perhosmuotilla. Voit käyttää erilaisia helmiä, strösseleitä, kermavaahtoa jne. Marsipaanikuviot (kuten kukat tai perhoset) saa pysymään marsipaanikuorrutteessa yksinkertaisesti liimaamalla ne vesitilkalla paikoilleen. 


Keltaiseen ekstrakakkuun tein lehtikuvioita vihreästä marsipaanista. 


Asettelin ne köynnösmäiseen muotoon. 


Lopuksi hieman voikreemiä ja kakkuhelmiä. 


Juhlat alkakoon! :)Kommentit

Suositut tekstit