Parmesantäytteiset kierresämpylät



Sämpyläsunnuntai, paras sunnuntai! Talven reissujen jälkeen ehti pitkästä aikaa viettää kotisunnuntaita ja sehän huipentui tietysti leipojaisiin. Lähdin tekemään jotain ihan tavallisia sämpylöitä, mutta niistähän tuli sitten parmesanilla täytettyjä kierresämpylöitä. Idea vei taas mukanaan. Ja hyviä tottakai!

Olen tässä viime syksystä asti yrittänyt myös kehitellä jonkinlaista leipäjuurta. Ajatus lähti pitkään kohotettavasta pataleivästä, josta innostuin kovasti syksyllä. Päätin silloin tehdä yhdestä kulhostani pysyvämmin leipäkulhon, jonka reunoihin saisi aina jäädä taikinaa jonkin verran kuivumaan seuraavaa kertaa varten. Ensin jätin vähän vähemmän, sitten enemmän. Taikina kuivuu nopeasti, kun sitä jättää sopivan ohuen kerroksen ympäriinsä. Sitten vaan pikkuisen talouspaperia päälle suojaamaan turhalta pölyyntymiseltä ja kulho juurinen odottamaan seuraavaa leivontakertaa. 


Juurta olen sitten ennen seuraavaa leivontakertaa herätellyt lämpimässä vedessä niin kauan, että se on kunnolla liuennut nesteeseen. Näin lähti myös kierresämpylöiden leivonta käyntiin. Ohjeesta tulee kahdeksan sämpylää.

2,5 dl vettä
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1,5 dl ohrajauhoja
2 - 3 dl sämpyläjauhoja
½ pss kuivahiivaa
½ dl öljyä
50 g voita/margariinia
2 dl (tai enemmän) raastettua parmesania

Liota mahdollinen juuri siis ensin lämpimään veteen kunnolla. Jos leivot ilman juurta, niin aloita lämmittämällä vettä n. 42-asteiseksi (jos käytät kuivahiivaa, tuorehiivalla matalampi lämpötila). Lisää suola ja hunaja, anna hunajan liueta nesteeseen tasaisesti. Lisää sitten ohrajauhot, n. 1 dl sämpyläjauhoja ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaan sitko sekoittamalla sitä yleiskoneen tai sähkövatkaimen taikinaterillä 5 - 10 min. Lisää taikinaan vielä jauhoja sen verran, että juuri ja juuri pystyt sitä käsittelemään. Vaivaa joukkoon vielä öljy. Anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa n. 40 - 60 min. 

Kaada noussut taikina jauhotetulle leivonta-alustalle. Kauli se noin ½ cm paksuksi suorakulmioksi. Levitä päälle n. 1/4 voista ja parmesanraasteesta. 


Taita taikinan toinen puolisko toisen päälle ja vielä kerran. Kaulitse näin neljäsosan kokoiseksi taiteltu taikina jälleen isoksi. Levitä sitten toinen neljännes voista ja juustosta. Taittele ja kaulitse samalla tavalla uudelleen. Jatka vielä kaksi kertaa.

Neljännen kerran jälkeen taittele ja kauli taikina vielä kerran suorakulmioksi. Leikkaa se lyhyemmän sivun suuntaisesti 16:een osaan. 


Kiepauta aina kaksi suikulaa yhdeksi kierresämpyläksi. Tässä minun tapani, mutta voit tottakai tehdä sämpylöistä juuri sen muotoisia kuin haluat.

Ensin kaksi päistään päällekkäin:


Pyöräytä ylempi suikula myötäpäivään alemman alta ja takaa lenkille:


Ja sitten toinen puoli toiseen suuntaan, vastapäivään:


Jotakuinkin näin saat mukavannäköisiä kierteitä aikaan. Nostele sämpylät pellille vielä kohoamaan hetkeksi. 


Voitele sämpylät vedellä ennen paistamista ja pirskottele vettä myös hieman pellille ja uuniin. Näin kuori rapeutuu kivasti. Paista sämpylöitä 225 C asteessa n. 10 - 12 minuuttia. 



Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit