Kinuskimacaronit


Itse tehty kinuski ja macaronit! Täytyyköhän tässä enää muuta kirjoittaakaan. ;) Oli kyllä niin himmeän hyvä yhdistelmä, että taistelee maultaan kaikkien aikojen parhaimpien tekemieni macaronien kanssa Earl Grey- ja kahvimacaronien kanssa. 

Valmistin tumman ja suolaisen kinuskikastikkeen jo muuta leipomista edeltävänä päivänä, mutta hyvin voisi tehdä samanakin päivänä.

150 g hienoa sokeria
50 g tummaa muscovadosokeria
100 g voita
2 dl vispikermaa
1,5 tl vaniljasokeria
0,5 - 1 tl hiutalesuolaa

Sulata sokerit pannulla. Kinuskin maun voimakkuus riippuu siitä, kuinka paljon tummaa muscovadoa käytät. Itse laitoin puolet ja puolet, mutta maku olisi voinut ehkä olla aavistuksen miedompi, siksi ehdotan tässä 3:1 -suhdetta. 


Sokerin pitää sulaa siis ihan kunnolla ja aavistuksen verran jo karamellisoituakin. 


Lisää sitten joukkoon pilkottu, kylmä voi. 


Ja tämän jälkeen kerma. 


Keittele sitten kastiketta noin viitisen minuuttia. 


Kastike saostuu selvästi:


Ota kastike pois liedeltä ja mausta se vaniljasokerilla ja haluamallasi määrällä suolaa. Anna jäähtyä hyvin, vaikka seuraavaan päivään asti. Kuoret onnistuivat tällä kertaa todella kauniisti. Pitäisi siis luottaa hyväksi havaittuun reseptiin, eikä lähteä sooloilemaan. Tässä tämä luottoresepti. 

2 kananmunan valkuaista (n. 60 g)
50 g mantelijauhetta 
1 cup eli 2,37 dl tomusokeria
5 rkl hienoa sokeria
elintarvikeväriä

Erottele kananmunanvalkuaiset jo edellisenä päivänä ja anna niiden levätä jääkaapissa. Seuraavana päivänä mittaa mantelijauhe ja tomusokeri tehosekoittimeen. 


Hienonna ne yhteen silkkiseksi jauhoksi. 


Vaahota sitten valkuaiset puhtaassa kulhossa. Kun ne ovat vaahtoutuneet, lisää hieno sokeri lusikallinen kerrallaan. Värjää halutessasi elintarvikeväreillä. Minä sekoitin tähän pienet tipat keltaista, punaista ja vihreää väriä. Tavoittelin jotain ruskean kaltaista, tuli tällainen kinuskisen värinen, mikä tietysti sopi enemmän kuin hyvin!


Siivilöi tomusokeri-mantelijauhe joukkoon. Sekoita lastalla tasaiseksi. Sellaiseksi, että kun valutat taikinaa lastasta, siitä jää vielä pienet huiput, jotka kuitenkin pian laskevat tasaisiksi. Tähän menee laskujeni mukaan näillä ainesmäärillä n. 50 - 60 lastanvetoa. ;)

Pursota taikina kahdelle pellille pieniksi pyörylöiksi. Kopauta peltejä kovaa pöytää vasten, jotta ylimääräiset ilmakuplat poistuvat. Anna seistä vajaan tunnin verran niin, että macaronit kuortuvat. Niitä koskettaessa taikinan ei pitäisi enää tarttua sormeen. 

Paista uunissa n. 10 - 12 minuuttia n. 140 C asteessa. Jos käytät kiertoilmaa 130 C lämpötila riittää. Anna macaronkuorten jäähtyä ennen täyttämistä.

Kinuskin pitäisi olla jähmettynyt jääkaapissa hieman, mutta yhä notkeaa. 


Vaahdota kinuskia pienen hetken verran sähkövatkaimella. Älä vatkaa turhaan liikaa. 


Levitä vaahdotettua kinuskia aina yhdelle macaron-puolikkaalle ja aseta toinen sitten päälle. Kommentit

Suositut tekstit