Vaniljainen omenasose (eli omenoiden säilöntä, osa 1)


Omenoita siellä, omenoita täällä, omenoita joka puolella. Nyt niitä taas jaetaan ystäville, sukulaisille ja työkavereille. Minäkin, kerrostaloasuja, sain säkillisen pariakin eri omenalaatua (melbaa? valkeaa kuulasta? muuta, mitä?) ystävältäni, kiitos!



Omena (tai muutama) päivässä pitää lääkärin loitolla ihan sellaisenaan, mutta nyt on kaikilla tarve löytää hyviä omenoiden säilöntäohjeita. Itse löysin/kehittelin "omalle" sadolleni pari ideaa, joista tässä ensimmäinen: vaniljainen omenasose. Alkuperäinen ohje löytyi Kotilieden sivuilta.

Tykkään syödä omenasosetta ertyisesti vohvelien tai lettujen kanssa. Se käy hyvin myös monenlaisten leivonnaisten täytteksi ja jopa kakkutaikinoihin. En pidä kovin makeasta soseesta, siksi en tehnytkään hilloa tai marmeladia. Vähäisempi sokerimäärä ei haittaa, jos pakastaa soseen. Minun pakastimessani on kuitenkin niin paljon marjoja ja muuta, ettei sinne kovin suuria määriä omenasosetta mahdu. Siksi päädyin jääkaappisäilytykseen, mutta paransin soseen säilyvyyttä Atamon-jauheella. Tästä määrästä tulee n. 3 keskikokoista purkkia tai 2 keskikokoista ja 2 pientä, kuten itse tein.

1,5 - 2 kg kotimaisia omenoita
4 dl sokeria
5 dl vettä
½ - 1 vaniljatanko
1 ½ tl vaniljasokeria
1½ tl Atamon-jauhetta

Halkaise vaniljatanko ja laita kattilaan sokereiden ja veden kanssa. 


Keitä viitisen minuuttia. Kuori sillä aikaa omenat, poista siemenkohdat ja leikkaa lohkoiksi tai paloiksi. Lisää mukaan kattilaan ja keittele n. 10 minuuttia. 


Kun omenalohkot ovat pehmenneet, nosta kattila liedeltä. Poista vaniljatanko. Soseuta tasaiseksi soseeksi sauvasekoittimella. Lisää kuumaan soseeseen Atamon-jauhe. Purkita steriloituihin lasipurkkeihin lämpimänä ja sulje kannella tiiviisti. Säilö jääkaapissa tai kellarissa.
Herkuttele!


Kommentit

  1. Oih nam, vaniljainen saa tän kuulostamaan ihan super herkulta :-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, hyvää se onkin! Jos haluaa vaniljan makua ihan kunnolla, niin silloin kannattaa käyttää kokonainen vaniljatanko. Puolikkaalla tulee sitten miedompi vivahdus. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit