Härän marmorifilee ja hernepestopasta


Viime viikonloppuna sain ilon kestitä ruokavieraita kahteen otteeseen. Se on harvinaista herkkua minulle ja tietysti halusin tarjota jotain aivan erityistä. Ja hyvää tuli, ottakaapa nämä reseptit ylös. Nyt nimittäin ollaan sellaisten herkkujen äärellä, että huh!
Lauantain sukupäivälliselle valmistin härän marmorifileetä ja hernepestopastaa. Teen todella harvoin kokolihaa, kuten on ennenkin tullut todettua. Siksi sisimmässä on aina pieni jännitys, kun siihen uskaltauduin. Valitsin kaupaksi supermarketin ja lähdin reippaana polkemaan. Lihatiskillä katselin kaikenlaisia vaihtoehtoja marinoiduista karitsanlihoista lähtien, mutta myyjän suosittelemana päädyin härän (naudan?) marmorifileeseen. Se on kuulemma mehukkaampaa (eli rasvaisempaa?) kuin tavallinen filee. Ostin reilun kilon kimpaleen fileetä ja sain kaupasta mukaani tarkat ohjeet valmistamisesta.
1,2 kg härän marmorifileetä
rypsiöljyä
voita
sormisuolaa
mustapippuria
Laita uuni lämpiämään 120 C asteeseen. Sulata öljy ja voi yhdessä pannulla. Kun rasva on kuumaa, paista fileetä siinä joka puolelta niin, että se saa selvän paistopinnan. Laita sitten uunivuokaan ja aseta lihalämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan. Älä mausta vielä tässä vaiheessa. Paista uunissa, kunnes fileen sisälämpötila on n. 55-60 C astetta. Ota pois uunista ja hiero pintaan suolaa ja mustapippuria. Kääri maustettu filee pariin kerrokseen foliota. Anna vetäytyä hyvän aikaa. Itse taisin antaa n. 20-25 minuuttia. Poista folio ja tuo pöytään leikattavaksi.
Hyvin onnistui filee! Jäi sisältä juuri sopivan roseeksi ja oli ihan älyttömän mehukasta. Mausteet olivat imeytyneet juuri sopivasti.




Onnistuneen paistin oheen tein takuuvarmaa suosikkia, nimittäin hernepestopastaa. Resepti on ystäväni sieniä koskevasta keittokirjasta peräisin ja on hurmannut ystäväpiirissämme jo pitkään. En ihan muista, minkä sienten oheen sitä kirjassa suositeltiin, mutta toimii todella hyvin ihan sellaisenaan tai vaikkapa juuri näin lihan lisukkeena. Itse olen tähän ohjeeseen suurentanut hieman reseptiä ja etenkin lisännyt yrttien määrää.

500 g pastaa (pappardelle, fettucini, tagliatelle tms.)
3 dl pakasteherneitä (myös tuoreet käyvät)
1 valkosipulinkynsi
2-3 rkl tuoretta salviaa
1,5 rkl tuoretta rosmariinia
3 rkl tuoretta persiljaa
½ dl oliiviöljyä
2 rkl voita
suolaa, mustapippuria

Keitä pasta ohjeen mukaisesti, runsaassa suolatussa vedessä.
Sulata herneet ja silppua yrtit. Sekoita yrtit ja muut aineet sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi kastikkeeksi. Jos käytät tuoreita herneitä, voit lisätä joukkoon hieman vettä tai lisää öljyä. Pakasteherneistä lähtee sulattaessa hieman nestettä, jota ei tarvitse kaataa pois, vaan sen voi sisällyttää kastikkeeseen. Valuta pasta ja sekoita kastike sen joukkoon. Voit ripotella päälle vielä parmesania makuelämyksen täydentämiseksi.



Lauantain illallinen oli ihana ja seura mukavaa, mutta tähteitä jäi, koska muitakin ruokalajeja oli täyttämässä vieraiden vatsoja. Fileetä jäi aika isokin kimpale ja hernepestopastaa myös. Mietin, että kenelleköhän nämä syöttäisi. Sitten sain idean järjestää tähteistä ensimmäinen Let's Eat Together Helsinki -tapahtuma. Kyseessä on Facebookissa toimiva yhteisö, jossa kuka tahansa voi kutsua ihmisiä luokseen syömään tai järjestää yhteisen kokkailu- ja ruokailuhetken jossain muualla. Olen kuullut ystävieni hyvistä LETH-kokemuksista, joten uskaltauduin kutsumaan ventovieraita luokseni syömään. Jäin jännityksellä odottamaan, tarttuuko kukaan niin lyhyellä varoitusajalla kutsuun. Ilokseni sain yhteydenoton kolmen vieraan porukalta, jotka lähtivät suunnistamaan luokseni siltä istumalta. Vieraani osoittautuivat todella mukaviksi ihmisiksi ja meillä oli hieno sunnuntainen ruokahetki yhdessä. Ruokaharrastuksen lisäksi yhteistä oli myös bloggaaminen, koska yksi vieraista oli Tilli & Pulla -blogin toinen pitäjä. Käykääpä tutustumassa heidän kirjoituksiinsa!

Lauantain tähteitä jatkoin sunnuntaina näin. Ylijäänyt pasta sai vielä vähän lisää tuoretta hernepestokastiketta, kun tein ehkä n. 2/3 kokoisen satsin tuosta ohjeesta. Sekoitin uuden kastikkeen edellisen päivän hernepestopastaan ja kaadoin voideltuun uunivuokaan. Sekoitin joukkoon vielä runsaasti emmental-juustoa ja lisäsin hieman vettä. Siitä tuli siis hernepestopastauunivuokaa (olipa pitkä sana)! Paistoin vuokaa 200 C asteessa n. 30 minuuttia.




Ylijääneen marmorifileen viipaloin palasiksi ja asettelin toiseen uunivuokaan. Lämmitin lihaa uunissa samalla pastavuoan kanssa. Viipaleet olivat siellä ehkä n. 10 minuuttia. Roseesävy häipyi, mutta aika mehukasta se oli yhä. Hyvin maistuivat molemmat ruoat meille kaikille. :)



Kiitos kaikille ruokavieraille ja toivottavasti nähdään pian uudestaan! :)

P.S. Tämä oli muuten 200. merkintäni blogspotissa, eli on jälleen yhden merkkipaalun aika!

Kommentit

Suositut tekstit