Kesäkurpitsa - macaroni & cheese



Yhdistin suomalaisen satokauden ja amerikkalaisen klassikon tässä kesäkurpitsatäytteisessä macaroni and cheesessä, eli makaroni-juustovuoassa. Kesäkurpitsaa pukkaa varmaan näinä aikoina monen omasta tai tuttavien puutarhasta.
Minä sain upean keltaisen kesäkurpitsan lahjaksi Tillin&Pullan kirjoittajalta. Kiitos siitä! Olin juuri miettinytkin, että sääli, kun niitä kauniita keltaisia kesäkurpitsoja näkee kaupassa harvemmin kuin "tavallisia" vihreitä. Ihan vaan siis ulkonäkökyistä ajattelin näin, ne kun ovat niin kauniita. Ja keltainen lempivärini. Tämä oli siis se upea yksilö, josta lähdin eteenpäin.




Mac&cheese on yleensä pelkkä jonkinlaista pastaa ja juustokastiketta yhdistävä vuoka. Juustokastikkeessa olennainen osa on cheddarjuusto, se tuo ns. oikean maun. Minä lähdin leikkimään vähän lasagnehenkisellä idealla, eli viipaloin kesäkurpitsan juustohöylällä pitkittäin.


Mac&cheesen tein tällä ohjeella, joka on sovellus Sara La Fountainin keittokirjasta à la Sara.

Juustokastike

5 dl kevytmaitoa
200 - 250 g vahvaa cheddaria (mature cheddar)
100 - 150 g muuta juustoa/muita juustoja (esim. kermajuustoa, parmesania, emmentalia)
1,5 rkl voita
1/4 dl vehnäjauhoja
1 rkl siirappia
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
mustapippuria
suolaa

Lämmitä maito mikrossa.

Raasta juustot. Varsinaisesti on tärkeää, että juustossa on eniten cheddaria. Muu juusto voi olla melkein mitä vaan. Itselläni sattui olemaan juustojäminä n. 50 g parmesania, ½ dl emmentalia ja hieman goudaa. Mutta yksikin muu juusto riittää, esim. kermajuusto.

Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Kaada joukkoon lämmin maito ja alenna lämpöä, ettei se kuohu yli. Sekoita koko ajan, ettei seos pala pohjaan. Anna saostua muutama minuutti. Lisää sitten juustoraasteet. Mausta siirapilla, muskottipähkinällä (maun kannalta cheddarin jälkeen se toiseksi olennaisin ainesosa!), mustapippurilla ja suolalla.

Pasta

n. 300 g pennepastaa
reilusti vettä keittämisen
2 rkl kasvisliemijauhetta
suolaa

Keitä pasta runsaassa keitinvedessä, joka on maustettu kasvisliemijauheella (tai -fondilla) ja/tai suolalla. Älä keitä täysin kypsäksi, vaan jätä puolitiehen. Eli siis raaemmaksi kuin al dente. Kaada vesi pois.

Sekoita pasta juustokastikkeeseen hyvin.

Aloita sitten vuoan kokoaminen yhdessä kesäkurpitsan kanssa. Laita uunivuokaan pohjimmaiseksi kesäkurpitsaa (tässä jämät yhdestä vihreästä yksilöstä). Ripottele päälle hieman suolaa ja kuivattua timjamia.


Annostele päälle juustopastaseosta. Ehkä aika ohuelti, jos sinulla on paljon kesäkurpitsaa, kuten minulla. Näin vuokaan tulee siis monta kerrosta. Kokoa vuokaan vuorotellen kesäkurpitsasiivuja (sekä suolaa ja timjamia) ja juustopastaa. Jätä päällimmäiseksi kesäkurpitsaa, jonka päälle ripottelet suolan ja timjamin lisäksi hieman oliiviöljyä.

Paista 200 C asteessa n. 30 - 40 minuuttia, kunnes pasta on imenyt kastikkeen ja pehmennyt lopullisesti. Jos kesäkurpitsa pinnalla alkaa kuivua tai paistua liikaa, voit laittaa päälle foliota.



Sitten vain lautaset pöytään ja ruokailijat pöydän ääreen. Nauti suurella ilolla! :)



Kommentit

  1. Tätä pitää kokeilla, kesäkurpitsasato on nimittäin tänä vuonna mukavan runsas!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit