Ruokamatka Kataloniaan


Blogin siirtourakka vuodatuksesta tänne on vihdoin valmis, jee! :) Nyt pääsemme jälleen reaaliaikaisten merkintöjen maailmaan. Tätä olenkin jo odottanut. Loppukesän mittaan kameraani ja reseptivihkooni on jo ehtinyt kertyä monenmoista aihetta, mistä teille haluaisin kertoa. Aloitetaan muistelemalla kesän lämpimimpiä päiviä, nimittäin heinäkuista matkaa Kataloniaan, Barcelonaan ja L'Estartit'iin.  Kyseessä oli yhdistetty kaupunkiloma, rantaloma ja sukellusloma, mutta ehdottomasti myös ruokamatka! Tässä parhaat ruokamuistot matkalta, olkaapa hyvä.

Ihan ensimmäisenä kaikille tulee varmasti Barcelonasta mieleen tapakset, nuo ravintoloiden herkulliset pikkupurtavat. Niin minullekin. Onnekseni pääsin maistelemaan monenmoisia tapaksia matkalla. Yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista oli ravintola, jossa syötiin pelkkiä tapaksia. Asiakkaat kävivät valitsemassa pitkältä tiskiltä niitä tapaksia, mitä mieli teki, niin monta kuin mieli teki. Jokaisessa oli cocktailtikku. Lopuksi tarjoilija laski kertyneet tikut ja laskutti sen mukaan. Yksinkertainen ja toimiva konsepti! Tiskillä oli monenlaista maisteltavaa: suolaista, makeaa, kylmää ja lämmintä. En tiedä, onko olemassa oikea- tai vääräoppisuutta sen suhteen, mitkä ovat oikeanlaisia tapaksia, mutta minulle ne kävivät kaikki. Tässä parhaita paloja. 

Herkullisia pieniä makkaroita maustekastikkeessa sekä pinaattitäytteinen lettunen:



Yhden leivän päällä valkohomejuustoa ja jonkinlainen hunajahyytelö, toisen päällä rapumoussea (tai jotain muuta äyriäistä), parsaa, majoneesia ja mätiä. Taaimmaisessa tonnikalatahnaa.



Jättikatkarapu on saanut kampasimpukan syleilyynsä, takana ilmakuivattua kinkkua ja melonia sekä jälleen raputapas.




Edessä kirsikkatomaatti, jonkinlaista makeaa hyytelöä jälleen sekä vuohenjuustoa. Takana oliivi-tomaatti-mozzarellatikku.



Ja makeista tapaksista paras, lehtevä leivonnainen vaniljakiisselitäytteellä. Nam!



Barcelonan hotellimme hintaan ei kuulunut aamiainen, joten kävimme aina lähikahviloissa aamupalalla. Erinäisiä croissanteja, toinen toistaan herkullisempiä sämpylöitä ja muita leivonnaisia tuli maisteltua aamucappuccinon kanssa. Tässä voileipägrillillä litistetty croissant, täytteenään poikkeuksellisesti kinkkua ja juustoa. Sanon poikkeuksellisesti siksi, että aika yleinen croissanttäyte meillä oli suklaa... ;)


Yksi mieleenpainuvimpia aterioita oli useamman ruokalajin menyy. Luulimme tilatessamme, että osa ruokalajeista olisi ollut toisilleen vaihtoehtoisia, mutta ei. Ne tulivat kaikki. Herkkusuuta hymyilytti, mutta ähkyhän siitä saatiin aikaiseksi. Tässä pari sen aterian parasta palaa. Alkuun tuotu leikkele-/juustolautanen...


... sekä simpukat.


Matkan rantakohde L'Estartit'issa tuli käytyä mm. aivan erinomaisessa kalaravintolassa. Siellä pystyi valitsemaan omat äyriäisensä kivasta akvaariosta. Sanomattakin selvää, että akvaario oli kaikkien ravintolan lapsiruokailijoiden suuressa suosiossa!


Jo yksistään alkuun tuotu rapea ja tuore leipä, oliivit ja aioli-tyyppinen majoneesi olivat aivan lyömättöämiä. Olisin voinut syödä niitä kokonaisen aterian verran.


Pelkällä leivällä ei kuitenkaan eletty, vaan pääruoaksi saapui aitoa paellaa. Kylläpä kannatti tilata sitä ihan oikeassa kalaravintolassa. Oli kerrassaan erinomaista. Ja annoksen kokoon ei taaskaan tarvinnut pettyä (tämä pannu oli kyllä kahdelle!)


Ei tainnut enää olla sama ravintola, mutta jossain niistä tuli myös maistettua aitoa crema catalania, eli paahtovanukasta. Siihen olin hieman pettynyt, että se ei ollut lämmin (kuten crème brûlée yleensä on), mutta maku oli kyllä hyvä.



Palattuamme Barcelonaan, uusille kulmille, löysimme ehkä parhaan jäätelökaupan ikinä. Luonnonmukaisia makuja mainostivat käyttävänsä ja mielettömän hyviä olivatkin. Pistaasijäätelö maistui oikeilta pistaasipähkinöiltä, eikä esanssilta. Tästä annoimmekin (positiivista) palautetta. Kanelijäätelö oli myös ihan mahtava kokemus. Ja mikä parasta, jäätelötötteröistä tehtiin myös silmänruokaa. Kuin kukkasia!


Viimeisenä iltana päädyimme pienen Barri Gotic -seikkailun jälkeen aivan jälleen aivan uudelle aukiolle (ai, tällainenkin oli täällä?). Siellä oli paljon ravintoloita, yhtä paljon turisteja, mutta sisäisen tutkamme avulla löysimme todella hyvän ravintolan siitäkin viidakosta. Alkuruoaksi tilasin suussasulavia jättikatkarapuja. Olivat paistettu voissa, valkosipulissa ja persiljassa. Lyömätön yhdistelmä!


Suosittelenkin tällä kokemuksella lämpimästi Kataloniaa ruokamatkan kohteeksi. Gràcies!







Kommentit

  1. Tulipa nopeasti ikävä Espanjaan! Mieheni oli puoli vuotta vaihdossa Granadassa, jota voisi varmaan kutsua juuri tapasten pääkaupungiksi. Käydessäni keväällä vierailulla tulivat tapakset tutuksi minullekin. Kuinka mahtava konsepti erilaisine tarjottavineen! Oli aivan ihanaa, kun perheet illalla kokoontuivat syömään yhdessä illan hämärtyessä.

    Aika herkullisen näköisiä annoksia on ollut teilläkin! :) Nuo jäätelöt.. kanelia täytyy ehdottomasti kokeilla, sait kiinnostumaan. :P

    VastaaPoista
  2. Heh, mullekin tuli kesää ja matkaa jo vähän ikävä, kun tätä kirjoitin. Granada on myös varmasti ihana paikka, ruoankin suhteen! Mietin, että sitä kanelijäätelöä voisi itsekin tehdä.. eli siis tuunata vaniljajäätelöstä. Hmm. :)

    VastaaPoista
  3. Terveiset Kataloniasta! Herkullisia kuvia!
    Jos saa mainostaa niin meillä olisi tarjolla ruokaretkiä katalonialaiseen keittiöön. Teemme perinteisiä ruokia pienten ryhmien kanssa ja tutustumme muutenkin Katalonian kulttuuriin. Tästä lisää sivulla:http://www.fabulagrata.com/#!ajankohtaista

    Crème bruléestä en osaa sanoa, mutta crema (tai crema cremada), jota espanjalaiset sanovat crema catalanaksi, on yleensä aina kylmää, vain päällä on lämmintä sokeria...
    Terveisin Kari ja Mercè
    FabulaGrata

    Ps. Tuo makea hyytelö on nimeltään codonyat, se on kvitteneistä tehtyä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos vinkeistä ja lisätiedoista katalonialaisiin ruokiin! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit