Minttusuklaakeksit





Joulu on ovella! Yllätin itseni, ja ehkä teidätkin, sillä, että ehdin kuin ehdinkin leipoa joululahjoja upouudessa keittiössäni. Nämä olivatkin sen keskiviikkoisen pakastepizzan jälkeen seuraavat uuniin menijät, eli uudessa uunissani kautta aikain toiset paistuvaiset, nimittäin minttusuklaapikkuleivät. Nam! Ohje löytyi Kotivinkin Jouluherkut-lehdestä vuodelta 2010, mutta tavoilleni uskollisena hieman tuunasin sitä itse. Yhteensä taikinasta tuli n. 50 - 60 ohutta keksiä.

150 g luomuvoita
1½ dl sokeria
½ dl fariinisokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1½ rkl perunajauhoa
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 pss Marianne crush -karkkimurskaa
½ tl piparminttuaromia

Vaahdota huoneenlämpöinen voi, sokeri ja fariinisokeri. Vatkaa sekaan kananmuna. Sekoita kuivat aineet ja Marianne crush keskenään ja lisää taikinaan. Mausta piparminttuaromilla. Muotoile taikinasta kaksi pötköä, halkaisijltaan n. 3 - 4 cm. Leikkaa siitä n. 1 - 1,5 cm levyitä palasia. Pyörittele palaset palloiksi ja litistä pellille leivinpaperin päälle. 

Paista uunin keskitasolla 175 C asteessa n. 8 minuuttia. Älä paista pidempään, vaikka keksit ovatkin vielä pehmeän näköisiä pois otettaessa. Ne kovettuvat jäähtyessään. Pehmeäksi uunissa jätetyistä kekseistä tulee (yhdessä rasva- ja sokerimäärän kanssa) ihanasti juuri hieman sitkeitä, kuten amerikkalaiset cookiet. 

Voit halutessasi koristella keksit vielä sulatetulla suklaalla, mutta ne ovat hyvin syvän suklaisen makuisia jo näinkin. Kaakaojauhetta on kuitenkin niin suuri määrä. 

Kotvinkin reseptissä kehotetaan kokeilemaan keksejä lusikkaleipien tapaan niin, että kahden väliin laitetaan marmeladia tms. Minun makuuni se menisi jo liian  makeaksi, mutta kokeilkaa, jos tykkäätte. Ja kertokaa, mikä marmeladi toimi näiden kanssa. 

Minttusuklaakekseistä tuli niin tolkuttoman hyviä, että jouduin kovasti hillitsemään itseäni, etten olisi itse syönyt niitä kasapäin. Ne kun olivat lahjaksi leivottu... Onneksi pari "sattui" menemään rikki, ja olihan jonkun sitten ne palaset syötävä. ;) 

Keksit päätyivät lahjakoreihin yhdessä sinihomejuusto-piparkakkukiekkojen kanssa:



Tässä paketit valmiina kääreissään, läheisille jaettaviksi:


Oikein lämmintä ja onnellista joulua kaikille!


Kommentit

  1. Vaahdotatko sähkövatkaimella/onko se hyvä vaahdotukseen?

    VastaaPoista
  2. Hei Nella! Joo, kyllä, sähkövatkaimella vaahdotan. Hyvin on toiminut!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit