Naisen neulottu kauluri


Joulunpyhät on vietetty, joten nyt voikin alkaa "paljastaa", mitä täällä neuletöiden sohvalla onkaan loppusyksystä syntynyt. Ensimmäisenä tämä musta neulottu kauluri, joka syntyi tilaustyönä hyvälle ystävälle. Sain toiveina mitat sekä sen, ettei itse kaulusosa olisi kovin korkea. Toive oli myös, että kauluri olisi vähän pidempi selän puolelta kuin edestä.

Etsiskelin hieman ohjeita pohjaksi. Sopiva runko löytyi Moda 6/2008 -lehdestä, malli nro 48. Se on tosin kaulasta "täyskorkea". Langaksi valitsin Sandnes Garnin Baby Ull -langan, joka on 100 % merinovillaa, eikä siksi kutita kaulan herkkää ihoa. Tiheys 31 s = 10 cm, puikkosuositus 2½. 
Minä taisin tehdä kolmosen (pyörö)puikoilla kuitenkin. 

Kauluri aloitetaan ylhäältä kaulasta alkaen *2o, 2n* -joustinneuleella. Palmikkoraitoja tulee tasavälein muutama. Kauluria levennetään sopivan kokoiseksi lisäämällä silmukoita säännöllisin välein aina joustinneuleen nurjiin raitoihin. 


Pidempi takaosa tehtiin yksinkertaisesti jatkamalla neuletta osalla silmukoita, toisten odottaessa puikoilla. Neule jatkuu aina vain vähemmällä määrällä silmukoita, joten takaosa pitenee tasaisesti. Tässä sivukuva:


Lopuksi koko kaulurin reunaan neulottiin kolmen kerroksen pitsikerros seuraavasti: 
1. krs: *2 s o yht, lk*, toista *-* kerroksen loppuun. 
2. krs: neulo oikein
3. krs: *1o, lk*, toista *-*
Päättele silmukat.

Yleensä viimeistelen neuleet pesemällä haaleassa vedessä, kuivaamalla pyyhkeen sisällä rullaten ja kuivattamalla (kuivan) pyyhkeen päällä tasona. Siinä yhteydessä voi myös tarvittaessa venyttää neuletyötä sopivaan muotoonsa. Nyt en kuitenkaan viitsinyt tehdä tätä, koska halusin, että lahjan saaja voi tarvittaessa vielä venyttää työtä täsmälleen omille mitoilleen sopivaksi. 

Lämmintä uuden vuoden odotusta kaikille!


Kommentit

 1. Tosi kaunis kauluri!
  Onnellista Uutta Vuotta 2013!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja oikein hyvää uutta vuotta 2013 myös sinulle!

   Poista
 2. Lämmin kiitos kaulurista! Hyvin toimi ensi käytösssä Vuokatin reissulla.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit