Hedelmä-pähkinänougat


Ruokaystävien joulupaketteihin päätyi sinapin lisäksi tänä vuonna kokonaan uusi kokeilu, nimittäin hedelmä-pähkinänougat. Eka kerta ikinä, kun tein nougat'a ja tietysti saman tien tositoimissa, eli ei mitään koeversioita kotiin ensin. ;)

Ohje on peräisin viime vuoden syksynä ostamastani Minileivonnaiset-kirjasta, jossa se kiinnitti huomiotani ihan ensilukemalla jo. En kuitenkaan vielä silloin päätynyt tekemään nougat'a, koska en tiennyt mitä ihmettä olisi ollut reseptissä vaadittu nestemäinen glukoosi ja mistä sitä saisi. Noh, näemmä nykyään saa ihan lähikaupasta! :)


Ainakin siis oletan, että glukoosisiirappi on sama asia kuin nestemäinen glukoosi. Se nimittäin toimi erittäin hyvin ja nougat'n koostumus oli hyvä. Tahmea ja sitkeä, mutta ei kova. Reseptistä tulee n. 20 isompaa nougatpalaa tai 30 pientä.

250 g hienoa sokeria
1,25 dl glukoosisiirappia
85 g juoksevaa hunajaa
2 rkl vettä
hyppysellinen suolaa
1 kananmunan valkuainen
0,5 tl vaniljauutetta
60 g voita pehmeänä ja kuutioituna
50 g pistaasipähkinöitä kuorittuna ja pilkottuna
50 g hasselpähkinärouhetta
50 g kuivattuja aprikooseja hienoksi pilkottuna
50 g appelsiininkuorta

Vuoraa ensin n. 20 x 20 cm uunivuoka tuorekelmulla. Myös irtopohjainen kakkuvuoka toimii enemmän kuin hyvin. 


Hienonna hedelmät ja pähkinät. 


Vaahdota munanvalkuainen sähkävatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Laita sitten kattilaan sokeri, glukoosi, hunaja, vesi ja suola. 



Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes sokeri liukenee. Sekoita samalla hyvin. 


Lisää lämpöä ja jatka sekoittamista. Keitä 8 minuuttia tai kunnes seoksen lämpötila saavuttaa 120 C astetta. Lämpötilan mittaamisessa käytin ensimmäistä kertaa uutta Clas Ohlsonilta ostamaani taikinakaavinta, jossa on integroitu lämpömittari! Todella kätevää, kun voi hämmennellessä vain katsoa kaapimen varresta, kuinka kuumaa seos on. 


Kun seos on sen 120 C astetta, valuta siitä siitä neljäsosa valkuaisvaahtoon ohuena virtana, vatkaten valkuaisvaahtoa koko ajan voimakkaasti sähkövatkaimella. Vaahdota vielä 5 minuuttia, kunnes vaahto on niin kovaa, että se säilyttää muotonsa. 

Kuumenna loppua sokerilientä miedolla lämmöllä vielä pari minuuttia tai kunnes sen lämpötila on 143 C astetta. 


Valuta munaseokseen koko ajan sähkövatkaimella vatkaten. Vaahto kuohkenee silmissä, sen koko suorastaan pullahtaa kasvuun. 


Lisää vaniljauute ja voi munaseokseen ja jatka vaahdottamista vielä 5 minuuttia. 


Lisää pähkinät ja hedelmät. Ihanan näköistä, eikö? Sekoita tasaiseksi. 


Kaada tuorekelmulla vuorattuun vuokaan ja tasoita lastalla. 


Jäähdytä jääkaapissa 8 - 10 tuntia tai yön yli. Ota nougat pois vuoasta ja leikkaa isolla veitsellä leikkuulaudalla ensin suikaleiksi ja sitten paloiksi. 


Asettele tarjoiluastioihin niin, että nougatpalat eivät mene päällekkäin ilman esim. leivinpaperia välissä. Ne tarttuvat nimittäin erittäin helposti toisiinsa ja kohta käsillä on uusi iso nougatmöykky. 

Alkuperäisessä ohjeessa nougat'n alla ja päällä oli syötävää riisipaperia. Ilmeisesti jotain tällaista kirjan kuvan kaltaista ohutta valkoista paperia. Tämä lienee kuitenkin eri tavaraa kuin se friteerausta edellyttävä paperi, mitä ruokakaupoissa myydään esim. kevätrullien tekemiseen. Pikaisella kauppakierroksella en löytänyt oikeanlaista paperia, joten tein nougat'n ilman. Toki tämä vähentäisi tarttumista. 



Hyvää Joulua kaikille!

Kommentit

Suositut tekstit