Lammas-fetapasteijat


Tein kahvipöytään suolaiseksi tarjottavaksi perinteisistä joulumauista poikkeavia lammaspasteijoita, jotka sopivat erinomaisesti myös uuden vuoden illanistujaisiin. Lampaanlihan, fetan ja yrttien yhdistelmä on välimerellinen ja sopii erinomaisesti pasteijatäytteeksi. Pasteijoiden taikinana on kermaviili-voitaikina, joka on mukavan pehmeä ja maukas verrattuna tavalliseen voitaikinaan. Kaupan valmistaikinoista puhumattakaan. Ohjeesta tulee pari pellillistä, eli noin 20 - 24 pasteijaa.

175 g voita tai margariinia
6 dl sämpyläjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
200 g (1 prk) kermaviiliä

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää rasva ja nypi tasaiseksi. 



Lisää kermaviili ja sekoita kunnes taikina on tasaista. Älä kuitenkaan vaivaa liikaa. 


Kääri taikina tuorekelmuun ja anna viiletä jääkaapissa puolisen tuntia. Valmista sillä aikaa täyte.

200 g lampaan jauhelihaa
100 g fetajuustoa
1½ dl kypsää pitkäjyväistä riisiä (voi jättää poiskin)
1 pieni sipuli tai ½ isosta
1 valkosipulinkynsi
tilkka oliiviöljyä
2 rkl tuoretta timjamia
½ dl raastettua parmesania
mustapippuria
(tarvittaessa suolaa)

Ruskista jauheliha, pilko feta ja yrtit. Timjamista voit käyttää pelkät lehdet, jos jaksat nyppiä. Tai sitten leikkaat saksilla timjamin varsineen melko pieneksi. Sekoita liha, riisi, feta ja timjami keskenään.


Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota pannulla öljytilkassa. Lisää kuullotetut sipulit täytteeseen. Raasta myös parmesan ja lisää joukkoon. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Maista kuitenkin ennen suolan lisäämistä, koska sekä feta että parmesan ovat aika suolaisia. Mausteiden kanssa ei ole kuitenkaan syytä ujostella, koska täyte ei saa jäädä miedoksi, vaan sen tulee maistua. Muuten pasteijatkaan eivät maistu.

Kaulitse taikinasta jauhotetulla alustalla niin ohut levy, että vielä pystyt käsittelemään sitä hyvin. Leikkaa taikinapyörällä siitä neliöitä. Asettele täytettä reilu ruokalusikallinen kunkin neliön kulmaan. 


Käännä neliön vastakkainen kulma täytteen yli niin, että pasteijasta muodostuu kolmiomainen. Voit tottakai tehdä muunkin muotoisia, vaikka perinteisiä puolikuita. Ummista pasteijat joka tapauksessa hyvin, vaikkapa haarukkaa apuna käyttäen.


Voitele pasteijat kananmunalla ja paista niitä 225 C asteessa noin 10 - 12 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä. Tarjoile lämpimänä. 


Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit