Piparkakkutalo


Joulu lähestyy ja hiljalleen olen aloittanut joululeipomiset ja -valmistelut. Perinteisiini on kuulunut tehdä jo joulukuun alussa tai ensimmäisen adventin tienoilla sellainen läjä pipareita, että ne riittävät jouluun asti. Taikinan ja uunissa paistuvien piparien tuoksu tuo joulutunnelmaa. Resepti on sama, mitä meillä lapsena käytettiin. 

Tänä adventtina minuun iski kuitenkin kunnianhimo, kokeiluhalu tai joku muu kohtaus, kun tuli suuri hinku tehdä piparkakkutalo! Muistelen, että olisinkohan kerran joskus teininä tai muulloin kauan sitten kokeillut. Joten aika noviisi olen näissä taloasioissa. Minua neuvottiin, että talo täytyy tehdä eri taikinasta kuin nuo muuten herkulliset, mutta taloaineksena hieman liian murenevaiset piparit. Löysin netistä lopulta tämän ohjeen ja aika tuhtia ja paksua taikinaa siitä tulikin. Taikina täytyy tehdä edellisenä iltana jäähtymään.

50 g margariinia tai voita
1,5 dl fariinisokeria
1 dl tummaa siirappia
1 tl kanelia
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl jauhettua neilikkaa
1,5 dl maitoa
6 - 7 dl vehnäjauhoja
1,5 tl ruokasoodaa (tai 1 rkl leivinjauhetta)

Sekoita rasva, sokeri, siirappi ja mausteet kattilassa. (Voit muuten halutessasi korvata kanelin, pomeranssinkuoren, inkiväärin ja neilikan yhdellä ruokalusikallisella piparkakkumaustetta.) Sekoita niitä miedolla lämmöllä niin, että rasva ja sokeri sulavat. Seos saa kiehahtaa kevyesti. Ota kattila liedeltä ja lisää maito. Jäähdytä seos.

Sekoita sooda jauhoihin. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Taikinasta tulee aika kuivaa ja se tuntuu peräti murenevalta käsissä. Painele se voimalla tiukaksi levyksi. Kääri tuorekelmuun molemmin puolin ja jätä yöksi jääkaappiin jähmettymään.

Seuraavana päivänä leivo talon osat. Minä en uskaltanut lähteä itse mittailemaan, vaan hyödynsin valmiita kaavoja. Olen aina tykännyt mansardikattoisista taloista ja ilokseni löysin Sunnuntain sivuilta mansardikattoisen hevostallin ohjeen. Tallia en talosta tehnyt, mutta hyödynsin seinien ja katon mittasuhteita. Ikkunat piirtelin tähän itse. 


Ikeasta ostin hauskoja joulukuusimuotteja, joissa oli toisissa lovi alhalla, toisissa ylhäällä. Näin kaksi kuusipiparia voi laittaa limittäin ja saadaan pystyssä pysyvä hieno kuusi! Setissä oli myös samalla idealla toimiva poromuotti jalkoineen ja tähdet.

Pellillä ovat valmistumassa myös savupiippu, koristesydämet, ovi sekä oven räystäät.

Viimeiseksi tein alustan talolle, joka oli lähes yhden leivinpellin kokoinen. Sitä ei kannata unohtaa! 



Koristeluun käytin valmista valkoista ja vaaleanpunaista sokerikuorrutetta, koristehelmiä, -nonparelleja ja -lumitähtiä sekä tietysti ranskanpastilleja. Päästin luovuuteni rajoilleen ja yritin tehdä sievää jälkeä. 

Koristellessa ilmeni myös pieni yllätys! Talon seiniä tehdessäni olin nimittäin touhottanut niin kovasti ikkunoiden asettelun kanssa, että unohdin tehdä oviaukon! Hups! Huomasin tämän vasta paiston jälkeen, kun koristelin taloa ja seinät olivat täysin jähmettyneet. En viitsinyt lähteä sahailemaan ovea, koska pelkäsin, että seinät vahingossa lohkeaisivat kahtia. Joten tuli nyt oveton talo, kyllä sinne ikkunastakin pääsee. Ja joulupukkihan tulee savupiipusta joka tapauksessa!


Koristelin taloa ja puita aina vähän kerrallaan ja annoin osasten kuivua rauhassa. Sitten koitti vihdoin jännittämäni kokoamispäivä. Päätin, etten lähde polttelemaan sormiani sulan sokerin kanssa, vaan kokeilen koota talon pikeerillä. Pikeeri on normaalia sokerikuorrutetta helpommin kovettuvaa massaa, jossa ilmeisesti sitruunamehu tekee kovettumiseen vaikuttavan taikatempun.

1 kananmunan valkuainen
3 dl tomusokeria
5 tippaa sitruunamehua

Sekoita kulhossa valkuainen ja 1 dl tomusokeria. Vatkaa niitä sähkövatkaimen suurimmalla teholla kolme minuuttia. Lisää sitten loput sokerista ja sitruunamehu. Vatkaa vielä minuutti sähkövatkaimella. Massa on hyvin jähmeää jo nyt. Kaada se pursotinpussiin tai minigrip-pussiin, jonka suljet avoimesta päästään, jotta massa ei kuivu ennen pursottamistaan. Leikkaa pussiin pieni reikä toiseen päähän ja aloita pursottaminen.

Kokosin ensin seinät, joita pitelin hetken paikoillaan ja annoin jähmettyä. Muutaman minuutin päästä uskalsin jo asetella katon neljä levyä paikoilleen. Kyllä siihen hiven mansardivaikutelmaa tuli, vai mitä? Lisäsin pikeeriä vielä pystyssä olevan talon saumoihin.



Talon seinät eivät juuri poikkea toisistaan, takanakin on sydämet ja helmikoristeet. 


Pursotin katon kaikkiin reunoihin pikeerikoristeet ja yritin saada aikaan myös hieman jotain lumi- tai jääpuikon tapaisia. Löytämäni lumihiutaleströsselit sopivat mielestäni todella kauniisti kattoon!


Kuuset saivat strösseli-, karkki- ja lumihunnun päälleen.


Porosta tuli talon ja kuusten kokoon nähden aika jättiläinen,  mutta ihan sympaattinen kaveri kuitenkin.


Kokonaisuudessaan olen taloon ja koristeisiin hyvin tyytyväinen! Tuleekohan tästä uusi perinne jouluihini? :)

Kommentit

  1. Hieno talo, ei sitä huomaa, että ovi puuttuu!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Ikkunatkin on niin matalalla, että kyllä niistä pääsee tontut sisään. ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit