Jouluhalko


Leivoin joulun kahvipöytään tänä vuonna jouluhalon! Tilaus oli jollekin suklaiselle leivonnaiselle ja ajatukset menivät aika nopeasti halkoon. Se oli sopivasti erilainen joulutorttuihin, hedelmäkakkuihin ja piparkakkuihin nähden. 

Jouluhalkohan on perinteisesti ranskalaisen joulupöydän herkku. Varmasti jokaisella suvulla on siellä oma tapansa valmistaa se. Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin halon muotoon tehtävästä ja koristeltavasta suklaisesta kääretortusta. Reseptin pohja on ruokala.netistä, täytteitä hieman muuntelin. 

4 huoneenlämpöistä kananmunaa
1,5 dl hienoa sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
3 rkl perunajauhoja
1 tl piparkakkumaustetta tai yhteensä saman verran kanelia, inkivääriä ja pomeranssinkuorta
1 tl leivinjauhetta

Riko munat kulhoon. Toivottavasti sinun kananmunillasi on iloisempi päivä kuin näillä. ;)


Lisää sokeri ja vaahdota munat ja sokeri todella kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahtoutumiseen vaikuttaa se, että munat ovat huoneenlämpöisiä. 

Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi ne muna-sokerivaahdon joukkoon. Kääntele taikina varovaisesti tasaiseksi. 


Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 225 C asteessa noin 10 minuuttia. Kumoa paistunut pohja toiselle leivinpaperille, jolle on ripoteltu sokeria. Poista pohjassa kiinni oleva leivinpaperi. Jos tuntuu siltä, että se ei helpolla lähde, sivele sitä kostutetulla talouspaperin palasella, niin varmasti irtoaa helposti. Anna pohjan jäähtyä ja valmista sillä aikaa täyte

250 g mascarpone-tuorejuustoa
½ dl hienoa sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl Baileys-likööriä
½ - 1 prk joulutorttuihin tarkoitettua luumumarmeladia

Levitä maun mukainen määrä torttumarmeladia levylle. Sekoita täytteen muut ainekset. 


Täyte on aika löysää, joten ei syytä huolestua. Valuta se pohjalle, mutta jätä yhdelle pitkälle sivulle noin viisi senttiä täytteetöntä pursumisvaraa. Aloita kääriminen toiselta pitkältä sivulta. Kun rulla on valmis, kääräise se leivinpaperiin ja laita jääkaappiin hetkeksi tekeytymään. 


Aloita halon viimeistely siten, että leikkaat molemmista päistä reilut pätkät torttua irti. Voit leikata reunan halutessasi vinoon. Asettele leikatut osat muun tortun viereen halon oksantyngiksi.


Aika runsaat oksat ollut tällä halolla. ;)



Valmista sitten kuorrutus. 

2 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
½ dl kaakaojauhetta

Vaahdota kerma kuohkeaksi. Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe keskenään ja lisää kermavaahtoon. Sekoita kevyesti tasaiseksi. 

Levitä kuorrutus halon ympärille tasaisesti. Halon ja oksien päädyt voit jättää ilman kuorrutusta, niin halon kerroksisuus näkyy kauniisti. Vetele kuorrutukseen haarukalla puun pintaa matkivia kuvioita. 


Sulata halutessasi vielä muutama pala tummaa suklaata ja ripottele sitä vielä halon koristeeksi. Raitamainen kuvio sopii halkoon hyvin. 

Tarjoile halko mielellään samana päivänä, mutta se säilyy kuitenkin täytekakkujen tapaan hyvänä jääkaapissa muutaman päivän. Taidanpa siis mennä tästä jääkaapille syömään halon jämät. :)

Kommentit

Suositut tekstit