Kikhernecurry



Tykkään tosi paljon intialaisesta ja nepalilaisesta ruoasta. Ne ovat kyllä suosikkejani aasialaisesta ruoasta. Mutta todella harvoin tulee kokattua niitä itse. Syynä ehkä se, että säännöllisin väliajoin käydään työporukalla lounaalla nepalilaisessa ravintolassa, joten saan ehkä riittävästi sitä herkkua niin.

Viime viikolla kävelin parinkin intialaisen ravintolan ohi ja niistä kantautuvat tuoksut herättivät innon kokata sitä myös itse. Minulla on aivan erinomainen intialaisen ruoan keittokirja, "The Complete Book of Indian Cooking" (Parragon 1998).



Kirja on hyvä perusopus siksi, että siinä kerrotaan aluksi paljon intialaisesta ruokakulttuurista. Esitellään mm. erilaisia tälle keittiölle tyypillisiä ruoanlaittotekniikoita.



Ja kerrotaan tärkeimmistä raaka-aineista.



Lueskelin tätä opusta ja sen inspiroimana kehittelin itse seuraavan curryn. Todennäköisesti ei ollenkaan "oikeaa" intialaista, mutta nimettäköön se sitten vaikka intialaisvaikutteiseksi kasviskastikkeeksi. Hyvää oli joka tapauksessa! Ohje 3 - 4 hengelle.


1 suurehko, makea sipuli
2 valkosipulinkynttä
½ kesäkurpitsa
380 g purkki (kypsiä) kikherneitä (purkissa 230 g kikherneitä)
oliiviöljyä 
nokare voita
1½ tl curryjauhetta
2 maustemitallista cayennepippuria
1 tl juustokuminaa eli jeeraa (ei ollenkaan sama asia kuin tavallinen kumina, joten älä korvaa kuminalla
1 maustemitallinen jauhettua neilikkaa
½ tl chilijauhetta
1 tl kardemummaa
1 ½ dl vettä
1 dl ruokakermaa
½ - 1 tl hunajaa
pari tippaa sitruunamehua
1 tl suolaa
riisiä, keitettynä pakkauksen ohjeen mukaan
crème fraîchea tarjoiluun

Kuori ja pilko sipulit pieneksi. Huuhtele ja pilko kesäkurpitsa sopiviksi lohkoiksi.
Sulata voi kasarissa oliiviöljyn kanssa. Lisää kaikki mausteet curryjauheesta kardemummaan. Cayennen ja chilin määrää voit vähän muunnella riippuen siitä, kuinka tulista tai mietoa haluat. Näillä määrillä tuli mielestäni keskivertoa, tai ehkä jopa hieman miedompaa. Kääntele mausteita hetki kuumalla pannulla rasvassa. Ah, mikä tuoksu! Lisää sipulit ja kuullota ne.  



 Lisää kesäkurpitsalohkot.  


Avaa kikhernepurkki ja valuta neste pois. Lisää kikherneet kasariin ja pyörittele hetki. Lisää sen jälkeen vesi ja ruokakerma, sekä suola, hunaja ja sitruunamehu. Anna hautua matalalla lämmöllä kannen alla, vaikkapa sen aikaa, että riisi on kypsynyt. Voit halutessasi survoa kikherneitä sieltä täältä. Näin kastikkeeseen tulee paksuutta ja kikherneiden suutuntuma on hieman pehmeämpi. Jätä myös osa kokonaisiksi, niin tulee sopivasti erilaista pureskeltavaa.





Tarjoile riisin ja halutessasi myös crème fraîchen kanssa, niin kuin minä tein. Tämä on varmaan tosi epäsovinnaista, eikä ollenkaan oikeaa intialaista, mutta se sopi minusta tosi hyvin tähän. 


Kommentit

Suositut tekstit