Appelsiini-ranskankermamacaronit

 
 
Viikonloppu ja macaronien leivontaa! Oletteko jo ihan kyllästyneet näihin macaron-päivityksiin? Hyvä, sillä en minäkään. :) Leivoin tänään erän macaronkuoria pakastettavaksi ja käytettäväksi ensi viikolla kummipojan syntymäpäivillä. Kuorethan sietävät pakastamista todella hyvin. Muutaman kuorista (ne ulkoisesti kummallisimman näköiset) täytin kuitenkin jo tänään ihan tämän viikonlopun iloksi. Keltaiset kuoret saivat sisäänsä raikkaan täytteen appelsiinimarmeladista ja crème fraîchesta. Koska täyte ei ole yltiömakea, tasapainottaa se kivasti sokerisia kuoria. Sopii niille, joille pelkästää hillotäytteiset macaronit ovat joskus liian makeita. Kuorten ohje on sama kuin viimeksikin.
 

 
2 isohkon kananmunan munanvalkuaista
5 rkl sokeria
muutama tippa keltaista (ja punaista) elintarvikeväriä 
1,185 dl (½ cups) mantelijauhetta
2,37 dl (1 cup) tomusokeria

Erottele munanvalkuaiset jo edellisenä iltana ja laita ne jääkaappiin vetäytymään. 
Vaahdota sitten leipomispäivänä munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää tavallinen sokeri lusikallinen kerrallaan, koko ajan vaahdottaen. Lisää elintarvikevärit ja sekoita taikina tasaiseksi. Tavoittelin oranssia väriä, joten siksi laitoin keltaista ja punaista väriä ehkä 4:1 -suhteessa. Pelkkä keltainenkin kyllä riittää. Jos haluat korostaa appelsiinin makua, raasta taikinaan hieman appelsiininkuorta. Tuo varmasti ihanan säväyksen!
 
Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri keskenään ja lisää ne valkuaisvaahdon joukkoon siivilöiden. Kääntele sen jälkeen taikina sekaisin lastalla. Olen aikaisemmista kokeiluistani huomannut, että tärkeää on uskaltaa käännellä ja sekoittaa taikinaa riittävästi. Joskus kuulemani ohje, n. 50 lastan painallusta, ei ainakaan näillä ainesosien määrällä ole ollenkaan riittävästi. Varmaan tuplaten tuli käänneltyä. Taikinan pitäisi siis valua lastasta pois yhtenäisenä.
 
Pursota taikinasta sitten haluamasi kokoisia macaroneja pellille. Tästä määrästä tulee minulla aina kaksi pellillistä macaroneja. Kopauta sitten peltejä kovaa pöytään muutaman kerran, jotta turhat ilmakuplat poistuvat. Anna macaronien kuortua noin tunti huoneenlämmössä. Kun sen jälkeen hipaiset niitä, ei sormeen pitäisi jäädä taikinaa. Paista kuoria n. 130 C 10-15 min. Jos teet pienempiä kuoria, 10 min on lähempänä, jos isompia 15 on lähempänä totuutta. Kokeile, lähtevätkö ne helposti irti leivinpaperista.
 
Tällä kertaa sain uskomattoman tasalaatuisia ja kauniita macaroneja aikaan. Hurraa!
Jalat nousivat nätisti, eikä pursotusjälkiä ollut juuri yhdessäkään.

 
 
Sitä ihmettelin kyllä hieman, miksi toisen pellin reunimmaisen rivin macaroneille kävi näin. Eli eivät toisesta reunastaan nousseet. Liekö ollut pursotustekniikassani jotain epätasaisuutta?

 
 
Kun macaronit ovat jäähtyneet, täytä ne. Täytteenä käytin valmista appelsiinimarmeladia sekä crème fraîchea ihan sellaisinaan. Sopiva makeuden ja raikkauden yhdistelmä.
 
Hyvää naistenpäivää!

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit