Pasha


Pääsiäispöydän itseoikeutettu kuningatar on tietysti pasha. Meillä sitä tehdään yhä karjalaismummini perinteisellä reseptillä. Tänä vuonna tein sen ensimmäistä kertaa itse. 

Pashan valmistus alkaa siitä, että pääsiäisviikon maanantaina aletaan tehdä rahkaa itse. Vähän vähemmän valmistelua vaatii raejuustosta tehty versio, jota itse käytin. Alla ohjeet molempiin vaihtoehtoihin. Kaupan maitorahka on koostumukseltaan liian pehmeää ja vetistä, joten sitä ei meillä ole käytetty. Ohjeesta tulee kahden ison pashan verran, ehkä vähän ylikin. Yhteen pashaan voi määrät puolittaa. 

Itsetehty rahka
Pääsiäisviikon maantaina laita kahteen kattilaan jaettuna yhteensä 10 l rasvatonta maitoa ja 1 l piimää. Jätä huoneenlämpöön. Keskiviikkona tee viiltoja paksuun seokseen ja asetan hellalle mietoon (nappula 1-2 kuusiportaisella asteikolla) lämpöön 2-4 tunniksi. Hera ja rahka erkanevat. Nosta rahka sitten reikäkauhalla harsolla vuorattuun siivilään tiskialtaaseen. Anna valua kunnolla. Jauha kuiva rahka hienoksi massaksi.

Raejuusto-vaihtoehto
Osta 800-1000 g tavallista raejuustoa. Valuta edellisen ohjeen mukaan kunnolla. 


Jauha sen jälkeen kuiva rahka hienoksi massaksi:


Eli tällaiseksi:


Valmista pasha loppuun kiirastorstaina tai pitkäperjantaina. Laita ensin puinen pashamuotti likoamaan veteen. Sekoita sitten rahkamassaan:

300 - 400 g suolatonta voita pehmeäksi notkistettuna
7 - 8 munankeltuaista
400 - 500 g sokeria
1 vaniljatangon siemenet ja n. ½ dl vaniljasokeria (jos käytät vanilliinisokeria, niin 1 dl)
halutessasi jauhettuja manteleita, sokeroituja hedelmiä, rusinoita tms.

Vatkaa keltuaiset ja osa sokerista kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita ne rahkamassaan hyvin. Lisää loput sokerista, pehmeä voi, vaniljat, hedelmät jne. Sekoita hyvin. Kaada massa märällä harsolla vuorattuihin pashamuotteihin. Jos sinulla ei ole pashamuottia, voit käyttää muottina esim. siivilää. Laita muotit valumisastioihin, painon alle. Muotin pohjan pitää olla ilmassa, ettei muotti lillu valuneessa nesteessä. Laita jääkaappiin ja tyhjennä valumisastiasta nestettä tarpeen mukaan.

Pasha on valmista tarjoiltavaksi pääsiäissunnuntaina. Kumoa silloin pasha varovasti tarjoilulautaselle. Voit koristella lautasen reunat vaikka suklaamunilla, höyhenillä tai tipusilla. 
Hyvää pääsiäistä kaikille!


 (Julkaistu vanhassa blogissani 25.4.2011)
Kommentit

Suositut tekstit