Sipulikeitto



Hyvin muhinut sipuli, syvänmakuinen liemi, pehmeä leipä, sulanut juusto... sipulikeitto on yksinkertaisesti houkuttelevaa. Tämä lienee aika perinteinen versio siitä. Pohjareseptin otin Pastanjauhantaa-blogin sivuilta, hieman täydentelin sitä vielä itse. Aikaa sipulien muhitteluun kannattaa varata reilusti, maku syvenee, sipuli pehmenee ja parantuu hiljalleen hautuessa.
½ kg keltasipuleita
3 valkosipulinkynttä
laakerinlehti
2-3 rkl tuoretta timjamia
½ dl sherryä
oliiviöljyä
voita
6 dl liha- tai kasvislientä
suolaa ja mustapippuria
hyvää maalaisleipää, voi olla jo vähän kuivahtanuttakin
n. 60 g gruyère-juustoa

Kuori ja pilko sipulit. Sulata voi ja öljy valurautapannussa miedolla lämmöllä. Lisää sipulit, timjaminlehdet ja laakerin lehti. Pyörittele hetki ja alenna sitten lämpöä. Anna hautua n. 20-30 min kannen alla. Sipulit pehmenevät läpikuultaviksi ja ihaniksi. Nosta sitten lämpöä ja paista sipulit kullankeltaisiksi, sekoittaen. Lisää sherry ja jatka paistamista. Lisää sitten liha- tai kasvisliemi. Madalla lämpöä ja hauduttele n. 30-50 min niin, että keitto juuri ja juuri poreilee. Mausta suolalla ja pippurilla. Kauho sitten keitto tarjoilukulhoihin ja asettele niihin eri muotoisia leipäpalasia. Pirskottele pinnalle hieman öljyä ja runsaasti juustettua gruyèreä. Paista annoksia uunin grillivastuksilla (tai ylälämmöllä n. 225 C asteessa) kunnes juusto on sulanut ja leipä kullankeltaista. Tähän ei mene kauaa. 
Nauti hyvällä mielellä, hyvässä seurassa. 

(Julkaistu vanhassa blogissani 15.4.2012)

Kommentit

Suositut tekstit