Passiohedelmä-marenkitorttu


Raikas passiohedelmätorttu sopii pääsiäisen jälkiruoaksi. Muusta leivonnasta ylijääneet kananmunanvalkuaiset houkuttelivat tekemään marenkipohjan. Passiohedelmän pirteys raikastaa rahka-kermatäytteen. Ja onhan passio eli kärsimys myös osa pääsiäisen sanomaa, jos sen aasinsillan haluaa löytää.  Tämä sopii hyvin niin jälkiruoaksi kuin kahvipöytäänkin. 

Valmista ensin täyte jääkaappiin tekeytymään:
1 prk  lime-valkosuklaarahkaa (kaupasta saa valmista sellaista)
2 dl luomuvispikermaa
2 passiohedelmää (ryppyisiä sellaisia)
sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan
Vatkaa kerma vaaahdoksi. Sekoita siihen mausterahka. Voit käyttää toki myös tavallista maitorahkaa, silloin voit halutessasi lisätä vähän sitruunan tai limen kuorta/mehutilkan rahkaan. Halkaise passiohedelmät ja kaavi sieltä sisus siemenineen joukkoon. Sekoita hyvin. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla makusi mukaan. Marenkipohja tulee olemaan makea, joten täyte voi jäädä rahkaisen raikkaaksi. Laita täyte jääkaappiin tekeytymään siksi aikaa, kun valmistat pohjan.

Marenkipohja
4 munanvalkuaista
1 dl sokeria
1-2 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa
Laita valkuaiset ja pieni hyppysellien suolaa kulhoon. Vatkaa hetki, kunnes ne alkavat vaahdota kunnolla. Lisää sokereita parissa erässä. Vatkaa, kunnes marenki on niin kovaa vaahtoa, ettei kulhosta valu täytettä, vaikka kääntäisit sen ylösalaisin. Levitä marenki uunipellille leivinpaperin päälle kahdeksi soikioksi muotoiltuna. Paista uunissa matalalla lämmöllä (n. 100 C) kunnes pohjat ovat rapeita (tai melkein rapeita), n. 1-1,5 h. Kiertoilman käyttö tai uunin luukun raolleen jättäminen parantavat kuivumista. Mutta ei huolta, jos marenki jää sitkeäksi, torttu toimii myös sellaisena. Itse asiassa minä tykkään enemmän vähän sitkeästä kuin täysin rapeasta marengista. 

Koristeeksi
2 appelsiinia
Aseta toinen marenkipohja tarjoiluvadille. Levitä n. 2/3 passiorahkatäytteestä sen päälle. Laita toinen pohja varovasti täytteen päälle ja kuorruta lopulla rahkaseoksella. Koristele appelsiiniviipaleilla ja appelsiininkuoren palasilla.
Raikkaan keväinen herkkujälkkäri on valmis nautittavaksi. Eikä viivy kauaa lautasella, voin taata sen! 

(Julkaistu vanhassa blogissani 23.4.2011)


Kommentit

Suositut tekstit