Pitkä virkattu jakku
Talvella 2011 ei käsityöpajaltani vähään aikaan kuulunut uusia blogimerkintöjä. Syynä se, että tämän ihanan jakun virkkaamiseen kului tovin verran aikaa. Sen valmistuttua ilo oli kuitenkin suuri!

Ohje on Moda 5/2010:n malli nro 2. Malli on helppo, joten rohkaisen aloittelevampaakin virkkaajaa kokeilemaan. Ei tarvitse osata tehdä muuta kuin pylväitä, ketjusilmukoita ja muutama piilosilmukka. Langaksi valitsin alkuperäisen sijasta (hintasyistä...) Novita Wool:in. Sain lähilankakauppani viimeiset tummansiniset Woolit. Nykyinen värikartta on kovin pastellinsävyinen, mikä sekin on ihan kiva juttu kevään lähestyessä. Tein koon S. 

Jakku on siis pääasiassa virkattu pylväsvirkkauksella. Siinä toistuvat kaksi kuvioraitaa, josta ensimmäinen menee yksikertaisuudessaan näin: 1. krs: *1p, 1kjs*, toista *-*. 2. krs: 2p edellisen kerroksen kjs:aan. Toinen kuvioraita muodostaa viuhkamaisia kuvioita: * jätä 4 s väliin, tee seuraavaan s:aan 5 p*, toista *-*. Ja päälle toinen (tai yhdessä kohtaa kolme) samanlaista kerrosta. Tässä lähikuva viuhkakuviosta ja myös löytämistäni hauskoista napeista:Pääntie on pyöreähkö. Sitä kiristettiin ensin kerroksella ps:ita. Olkasaumojen yhdistämisen jälkeen siihen virkkattin pylväistä kaulus niin, että sitä aina levennettiin etureunassa pyöreän reunan saamiseksi. Siitä tuli aika söötti:


Hihat on istutetut. Kädentiekavennukset on virkkaamalla erittäin helppo tehdä: kappaleen alussa siirrytään ps:illa haluttuun kohtaan ja kappaleen lopussa käännytään vain aikaisemmin takaisin. Hihojen istuttaminen onnistui muuten täydellisesti! En ole koskaan aikaisemmin saanut aikaan näin hyvin ja mukavasti istuvia hihoja. 
Jakkuun olisi ohjeen mukaan kuulunut myös päälle ommellut, virkatut taskut, mutta minä jätin ne tekemättä. Ensinnäkin siitä syystä, että ne näyttivät minusta typeriltä, enkä mielestäni tarvinnut keskelle lantiota mitään taskuja. Toiseksi ne jäivät tekemättä siksi,  lanka ei olisi riittänyt. 

Pituutta jakulle tuli yhteensä n. 86 cm, eli se on erittäin pitkä. Taisin saada sen pesun jälkeisessä muotoilussa vähän venähtämään, koska ohjeenmukainen pituus S-koossa oli 81 cm. Mutta koska olen erittäin pitkä nainen itse, niin ylimääräiset sentit ei haittaa, jakku ulottuu silti mukavasti reiteen. Se on jopa vähän mekkomainen. Jakku on myös mielestäni mukavasti retrohenkinen. Käyttökelpoisuutensa se on jo todistanut: ollut päällä jo monena päivänä peräkkäin. 


(Julkaistu vanhassa blogissani 

Kommentit

  1. Kiitos ihanasta vinkistä ! Minulla on tuo lehti, täytyypä lähteä penkaamaan. Nyt tiedänkin mihin käytän Taloustalosta ostamani Jussi-langat . .

    VastaaPoista
  2. Kiva! Ja hienoa, että löytyy langatkin valmiiksi. :) Tämä takki on tänä talvena ollut ihan suosikkini, kotona päällä harva se päivä. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit