Palsternakkakeitto


Perjantai-illaksi kaipasin nopeaa ja yksinkertaista ravintoa, kun väsyneenä tulin kotiin liikuntaharrastuksen parista. Kehitin siihen tarpeeseen tämän hyvän ja simppelin sosekeiton, josta riittää syötävää 2-3 hengelle riippuen nälän määrästä. Sanoisin, että kahdelle pääruoaksi, kolmelle pieneksi alkukeitoksi.
220 g palsternakkaa
2 rkl rypsiöljyä
1 tl hunajaa
3½ - 4 dl perunasipulisekoitusta (pakaste)
5 dl vettä
1,5 rkl kasvisfondia
½ tl sitruunamehua
suolaa ja pippuria maun mukaan
persiljaa koristeeksi

Kuori palsternakka ja pilko se pieniksi kuutioiksi. Lämmitä öljyä kattilassa ja lisää palsternakkakuutiot ja hunaja. Pyörittele näitä hetki ja sulata sillä aikaa perunasipulisekoitusta mikrossa. Lisää perunasipulisekoitus kattilaan. Sekoita kasvisfondi veteen ja lisää kattilaan. Keitä keskilämmöllä, kunnes palsternakka on kypsää (n. 10 min). Soseuta sauvasekoittimella, kunnes ainekset ovat juuri ja juuri soseutuneet. Älä soseuta liikaa, ettei perunan tärkkelys tee hommasta ihan liisteriä. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla maun mukaan. Koristele persiljalla. Sitä voi olla reilustikin, maku sopii tähän erinomaisesti. Minun yrttitarhassani oli persilja vähissä, siksi sitä on kuvassa vain vähän.
Sosekeittoon voisi tietysti lisätä myös ruokakermaa, tuorejuustoa tms., mutta minusta tästä tuli riittävän pehmeän makuinen näinkin. Maussa korostuu pääruoka-aine palsternakka, mikä oli tarkoituskin. Pidän palsternakan hieman pähkinäisestä mausta. Mielestäni hunaja tuo sitä hyvin esille. Olen muuten  kuullut, että tuohon perunan tärkkelysongelmaan sosekeitoissa voisi auttaa se, että kaataa nesteen soseutuksen ajaksi toiseen kulhoon ja lisää sitten uudelleen, mene tiedä, en ole kokeillut.


Kommentit

Suositut tekstit