Sacherkakku pääsiäiseksi




Lisää pääsiäisherkkuja, keväältä 2010! :) Tässä yhdenlainen versio sacher-kakusta. Tein alkuperäisestä reseptistä sellaisen 60 % -kokoisen taikinan, koska pääsiäispöytään kuuluu myös pashaa ja mämmiä, joten koko resepti olisi ollut turhan iso. Siksi nämä määrät näyttävät ehkä vähän oudoilta (suluissa on aina "koko reseptin määrä")

90 g margariinia (koko reseptissä 150 g)
90 g taloussuklaata (150 g)
3 valkuaista (5)
0,3 dl tomusokeria (0,5 dl)
3 keltuaista (5)
0,9 dl tomusokeria (1,5 dl)
0,9 dl vehnäjauhoja (1,5 dl)
0,6 dl perunajauhoja (1 dl)
reilu 1 tl leivinjauhetta (2 tl)
reilu 0,5 tl vaniljasokeria (1 tl)
Kostutus:
vajaa 1 dl luomuomenamehua (1-1,5 dl)
Täyte:
n. 2-3 dl kuivattuja aprikooseja
125 g (1 purkki) Piltti-aprikoosisosetta
Kuorrutus:
90 g taloussuklaata tai muuta tummaa suklaata
0,5 dl luomuruokakermaa
Koristeeksi:
suklaalastuja
kuivattuja aprikooseja

Laita kuivatut aprikoosit turpoamaan vesikulhoon joitakin tunteja ennen leipomista tai vaikka edellisenä iltana. Sitten alkaa varsinainen leipominen...
Sulata rasva kattilassa tai mikrossa ja paloittele joukkoon tumma suklaa. Anna sen sulaa välillä sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä, muttei jähmettyä. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon 0,3 dl tomusokeria ja jatka vatkaamista vielä hetki. Vatkaa keltuaiset ja 0,9 dl tomusokeria vaahdoksi. Kun vatkaat tässä järjestyksessä, ei vatkaimia tarvitse pestä välillä. 

Sekoita keltuais-sokeriavaahtoon vielä juokseva suklaaseos sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää lopuksi valkuais-sokeriseos ja sekoita vain sen verran, että aineet tasoittuvat. Paista voidellussa (ja halutessasi myös korppujauhotetussa) vuoassa 175 C asteessa uunin alimmalla ritilätasolla. Minä paiston tätä 60 % kokoista taikinaani 18 cm halkaisijan silikonivuoassa 40 minuuttia. Täyttä taikinaa tulisi alkuperäisen reseptin mukaan paistaa 22-24 cm halkaisijan metallivuoassa 60-70 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä hetki. Kakun paistuessa/jäähtyessä pilko turvonneet (entiset kuivatut ) aprikoosit pieniksi paloiksi ja sekoita joukkoon Piltti-sose. 

Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen tai kolmeen osaan.  Kostuta pohjat omenamehulla. Kypsä kakkutaikina ei sellaisenaan jää mitenkään kosteaksi sisältä, joten mehevän kakun ystävien kannattaa kostuttaa pohja kunnolla. Levitä aprikoositäytettä kakkulevyjen väliin. Kokoa kakku. 

Sulata kuorrutuksen suklaa yhdessä ruokakerman kanssa. Kuorrutuksen pitäisi olla melko juoksevaa lämpimänä, joten tarvittaessa lisää/vähennä kermaa ja suklaata. Kaada hieman jäähtynyt suklaaseos kakun päälle ja levitä sitä myös kauniisti kakun reunoille lastalla tai veitsellä. Anna kakun mielellään maustua viileässä seuraavaan päivään.
Koristele tarjoilupäivänä keväisellä aprikoosikukkasella: raasta tummaa ja valkosuklaata (tai maitosuklaata) kukan keskelle. Leikkaa aprikooseista kukan terälehdet. Kakku on ihanaa sellaisenaan, mutta sen kanssa voi tarjoilla itävaltalaisittain myös kermavaahtoa.

Alkuperäinen resepti on "leivontaraamatustani", eli Kaarina Roinisen kirjasta Parhaat kotileivonnaiset (WSOY 1999). Sain sen aikanaan joululahjaksi äidiltäni ja paljon sitä onkin käytetty. Sieltä on löytynyt vinkit monenlaisiin eri leivonnaisiin ja ennen kaikkea leivontanikseihin.  Alkuperäisen reseptin täyte oli muuten aprikoosihilloa, mutta itselleni en kaupan valmiit hillot voivat kakuntäytteinä olla vähän liian makeita. Siksi tämä Piltti-kuivatut aprikoosit-viritys. Alkuperäisen reseptin kuorrutus oli myös erilainen: 100 g margariinia/voita ja 150 g taloussuklaata. Voi-suklaakuorrutuksesta voi tulla vähän juoksevampaa ja helpommin levittyvää, mutta itse pidän tästä kerma-suklaaversiosta, koska se jähmettyy viiletessään mukavan paksuksi. Mmm... paljon suklaata.. 



Kommentit

Suositut tekstit